Az és az Egyesült Államok szünetelteti a fémimportra vonatkozó intézkedéseiket, hogy elkerüljék a transzatlanti összeomlását, mivel az acélvámok több milliárd dolláros veszteséget okoznak mindkét félnek – írta a Bloomberg.

US-ATTACKS-WTC-STEEL-SHIP
This photo released by the US Navy 11 September,, shows foundry workers pouring molten steel into a mold to form the bow stem of the Amphibious Transport Dock ship USS New York, 09 September. Steel salvaged from the World Trade Center, which was destroyed in the terrorist attacks of 11 September,, was used to form the bow. AFP PHOTO/US NAVY/GEORGE TRIAN (Photo by GEORGE TRIAN / NAVY VISUAL NEWS SERVICE / AFP) acélvám
Az acélvám több mint öt éve kényes pontja a két ország kereskedelmi kapcsolatainak.
Fotó: AFP

Az Európai Bizottság kedden bejelentette, hogy 15 hónapra, 2025. március 31-ig felfüggeszti a Donald Trump elnöksége alatt bevezetett megtorló intézkedéseit, annak ellenére, hogy Brüsszel továbbra sem tudja meggyőzni Washingtont a jelenlegi acélvámrendszerének a kijavítására.

A bizottság közleménye szerint az uniós acél- és alumíniumexportőrök ezzel évente mintegy 1,5 milliárd eurónyi vámot takarítanának meg, az Egyesült Államok pedig várhatóan a hét végéig bejelenti a saját módosítását is.

A vita amiatt robbant ki, hogy az USA kvótarendszert vezetett be 54 acél- és 16 alumíniumgyári termékkategóriára, súlyos károkat okozva az európai piacnak. Az ügy emellett a politikai feszültségeket is megnövelte, mivel a vámokat az elnöki hivatal nemzetbiztonsági okokra hivatkozva vetette ki, rátaposva ezzel a nagyhatalmak közti gazdasági szövetségre.

A bejelentés nemcsak az öntödéknek és az importőröknek fog kedvezni, hanem a kormányoknak is, mivel mindkét fél kezd kifutni az időből az úgynevezett fenntartható acélról és alumíniumról szóló globális megállapodás (GSA) megkötésére. Így viszont a vámmentesség a 2024. novemberben tervezett amerikai elnökválasztás utánig lesz érvényes, amikor sokkal stabilabb helyzetben tudnak majd visszaülni a tárgyalóasztalhoz.

A GSA-megállapodás végleges megoldást jelentene a Trump-korszakban kialakult vitára, amikor az európai importra kivetett „nemzetbiztonsági vámokat” megtorló intézkedések követték. A két kereskedelmi partner korábban, 2021-ben egyszer már ideiglenesen felfüggesztette a rendszereket, végleges megoldás azonban egyelőre még nem született.

Abban bízunk, hogy Washington eltörli az acélvámokat, mert így mi is tiszta szívvel kivezethetjük a saját intézkedéseinket. Nem szeretnénk a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordulni egy ilyen ügyben

– olvasható a bizottság közleményében. A legtöbb tagállam azonban nem támogatja a megtorló intézkedéseket és a WTO-eljárást sem, mivel ezek feleslegesen fokoznák a feszültségeket az EU egyik legmegbízhatóbb kereskedelmi partnerével.

Új acélvámokat tervez Brüsszel és Washington Kína ellen

Lezárnák a még Donald Trump által kirobbantott kereskedelmi konfliktust.