Az Európai Központi Bank következő monetáris politikai lépése a kamatlábak csökkentése lenne – mondta pénteken Francois Villeroy de Galhau, a francia jegybank vezetője és az EKB döntéshozója, de nem kívánt útmutatást adni arra vonatkozóan, hogy ez mikor történhet meg.

Frankfurt,,Hesse,/,Germany,-,May,16,,2018:,Sign,At
Adatvezérelt üzemmódban döntenek a kamat csökkentésről, nincs kijelölt időpont, és nem is lesz. 
Fotó: Shutterstock

„A következő lépésnek a csökkenésnek kell lennie” – mondta Villeroy a Boursorama televíziónak, hozzátéve, hogy a jegybankot csak a gazdasági adatok vezérlik, nem pedig a naptári megfontolások.

Hozzászólásai egy nappal azután hangzottak el, hogy az Európai Központi Bank az alacsonyabb inflációs adatok és a lefelé módosított prognózisok ellenére szinten tartotta a kamatokat.  

A csütörtöki ülésen kamattartásról határozott az Európai Központi Bank, a közleményben bejelentették, hogy a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási program (PEPP) keretében vásárolt értékpapírok lejáratából kapott tőkét az első fél évben teljes egészében újra befektetik, a második fél évben pedig átlagosan havi 7,5 milliárd euróval csökkentik a kötvényportfóliót. 2024 végén pedig teljesen megszüntetik az újrabefektetést. 

Lagarde: bizonyos határidőn belül visszatér az inflációs ráta a kívánt szintre

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke beszédet tart a kamatdöntő ülés után.

A sajtótájékoztatón Christine Lagarde a vártnál szigorúbb hangvételt ütött meg, közölte, hogy a magas kamatszintet hosszú ideig fenn kell tartani, a tegnapi ülésen nem is került szóba a kamatvágás. A jegybank nem kijelölt időpont szerint, hanem a beérkező adatok függvényében fog dönteni az első kamatvágás ideális idejéről, további béradatokra várnak, amelyek a vállalati profitok mellett felfelé mutató inflációs kockázatot hordoznak. 

Összességében tehát romlottak a gazdasági kilátások az eurózónában, azonban kamatvágásra nem történt utalás, a jegybank kitart egyelőre a kamatok szinten tartása mellett, összességében tehát inkább szigorúbb hangvételű volt a kamatdöntést követő jegybanki kommentár

– értékeltek a KBC elemzői. 

Az Equilornál azt emelték ki, hogy a gazdasági aktivitás lassulása lefelé mutató kockázat. Megjelentek a friss makrogazdasági előrejelzések keretszámai is, jövőre 2,7 százalékos, 2025-ben 2,1 százalékos, 2026-ban 1,9 százalékos inflációval számolnak az eurózónában, ez a szeptemberi előrejelzésekhez képest jelentősnek mondható csökkenés. A jövőre 0,8 százalékos, 2025-ben és 2026-ban 1,5 százalékos lehet.