Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke beszédet tart a kamatdöntő ülés után. Itt megismételte, hogy az inflációban egy kisebb felpattanás várható a következő hónapokban. A szeptemberi kormányzótanácsi prognózissal szemben az inflációs előrejelzésben szereplő sarokszámokat lefelé módosították. Úgy véli, az csökkenő trendje elegendő keresletnövelő hatással lesz az eurózónás gazdaságra, amely a következő három évben képes lesz növekvő pályán maradni. Az elnök megerősítette, hogy adatvezérelt módban maradnak a jövőbeni kamatpálya alakításakor. 

President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde listens to journalists' questions as she addresses a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on September 14, 2023. The European Central Bank on September 14, 2023 said eurozone inflation was expected "to remain too high for too long" as it raised its inflation forecast for this and next year but lowered it for 2025.The ECB sees inflation reaching 5.6 percent in 2023, 3.2 percent in 2024 before easing to 2.1 percent in 2025. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: AFP

Az EKB elnöke egyébként épp felgyógyulóban van a koronavírusból, de nincs gond, képes a folyamatos beszédre, nem kell köhögnie. 

A beszéd alatt az euró-dollár devizapár alig mutat elmozdulást, a sajtótájékoztató alatt is valamivel 1,09 dollár felett kereskednek az euróval.

Az inflációval kapcsolatban az EKB elnöke kiemelte, annak csökkenése általános és széles körű volt, köszönhetően olyan hatásoknak, mint az energiaárak zuhanása. A 2 százalékos céllal kapcsolatban az a lényeg, hogy biztosak benne, hogy bizonyos határidőn belül visszatér az inflációs ráta a kívánt szintre. A velünk lévő két geopolitikai krízissel kapcsolatban az a véleménye az EKB-nak, hogy a háztartások bizalma a gazdasági kilátásokat illetően sérülhet. Szót ejtett a piaci kamatokról is, több euróövezeti államban a hitelkamatok magas szintje miatt a hitelkereslet gyenge szinteken mozog (más megközelítésben látszik az EKB korábbi szigorító lépéseinek a hatása).  

EKB: átmenetileg felpattanhat az infláció

Döntés született a PEPP-kötvényprogramról, és bejelentették az új inflációs és növekedési prognózist.

Az euró tovább erősödött a dollárral szemben, amikor Christine Lagarde arról beszélt, hogy a kamatokkal kapcsolatos döntéseiket az vezérli, hogy az inflációt a 2 százalékos szintre szorítsák vissza. Elhangzott az is, hogy a mostani döntés előtt fel sem merült a kormányzótanácsban, hogy már most csökkentsék a kamatokat. Megismételte, felesleges a kamatcsökkentést jövőbeni időpontokhoz kötni, hiszen adatvezérelt módban fognak majd dönteni. 
 

Újabb lendületet kaphatnak a piacok – megvan az EKB kamatdöntése

Döntött az irányadó kamatokról az Európai Központi Bank, fél óra múlva sajtótájékoztatót tart Christine Lagarde elnök.

Az EKB elnöke több kérdést is kapott lényegében arról, hogy a Federal Reserve előző napi kommunikációját értékelje. Ezt igyekszik kikerülni, de utalt rá, hogy nem csak az EKB-ra igaz (hanem a többi jegybankra is), hogy még rengeteg teendőjük maradt, hozzátéve, senkinek sem lehet célja, hogy túl sokáig tartsa magasan a kamatokat. 

A piac inkább héjának értékeli az EKB kommunikációját, főleg a Fedhez képest, egy euróért már 1,096 dollárt kell adni.