A szexuális kisebbségek, valamint a civil társadalom és az emberi jogok bátor védelmezőinek elfojtása az, hogy az orosz legfelsőbb bíróság szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a nemzetközi LMBT társadalmi mozgalmat – jelentette ki az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Korábbi melegfelvonulás Oroszországban. Fotó: Olga Maltseva / AFP

Josep Borrell közleményében kiemelte: az Európai Unió határozottan elítéli az orosz legfelsőbb bíróság csütörtöki döntését.

Az LMBT-közösségek jogainak évtizedek óta tartó oroszországi elnyomását jelentő határozat célja a szexuális kisebbségekhez tartozók további üldözése, valamint a civil társadalom és az emberi jogok bátor védelmezőinek elfojtása. A döntés meg fogja akadályozni, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozók az „indokolatlan üldöztetéstől” való félelmükben szabadon gyakorolhassák emberi jogaikat, és méltósággal éljenek – írta Borrell.

Az EU határozottan ellenzi a megkülönböztetést, az előítéleteket és a gyűlöletet. Szolidaritást vállal az orosz állampolgárokkal és mindazokkal, akiket hátrányosan érint ez a döntés.

Az Európai Unió arra biztatja Oroszországot, hogy vessen véget az alaptalan elnyomásnak; tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek, valamint mindenfajta megkülönböztetés nélkül tartsa tiszteletben, védje meg és érvényesítse az emberi jogokat – tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője, közölte az MTI.

Ukrajnában is nagy a baj: nők házasodtak össze szimbolikusan, hogy bemutassák az azonos nemű párok jogainak hiányát

Az ukrán állam nem ismeri el az azonos neműek házasságát vagy polgári kapcsolatait.