A Honda szombaton bejelentette, hogy mintegy 900 szerződéses munkavállalóját bocsátja el a kínai leányvállalatától, az elektromos autók gyors terjedése okozta egyre fokozódó nyomás miatt.

Fotó: AFP

A termelés folyamatos csökkenésével összhangban a szerződések is fokozatosan megszűnnek – fogalmazott a Honda szóvivője azoknak az  alkalmazottaknak, akiket munkaközvetítő ügynökségeken keresztül foglalkoztattak határozott idejű szerződésekkel a kínai állami céggel, a Guangzhou Automobile Grouppal létrehozott vegyesvállalatnál – írja a Reuters. A szóvivő nem tért ki arra, hogy mely modelleknél veszik vissza, vagy állítják le a gyártást.     

A létszámcsökkentés a teljes foglalkoztatottak számának mintegy 7 százaléka. A Honda az év első tíz hónapjában 3,2 millió járművet értékesített világszerte, ennek mintegy 30 százalékát Kínában. Az ázsiai országban az eladott autók száma ugyanakkor ötödével alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. 

Nem sokkal korábban a Toyota jelentette be, hogy leállítja a gyártást a kínai üzemében. Sajtóhírek szerint a Toyota is az értékesítés csökkenésével számol, ám mindezt az idei eredmények, valamint a menedzsment javított előrejelzése sem támasztja alá. A vállalatnál azt mondták, modellváltás miatt van szükség a gyártás szüneteltetésére.