Tovább nő az orosz exportbúza ára, a múlt héten 12,5 százalékkal, tonnánként 241 dollárra drágult januári szállításra az IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég szerint. Az ok a rossz időjárás, amely nehezíti a berakodást az orosz kikötőkben, és a búza odaszállítását is az északabbra fekvő területekről. (Egy dollár 355 forint.)

ROSTOV, RUSSIA - JULY 26: Grains to be shipped are loaded onto a ship at Port of Rostov-on-Don in Russia on July 26, 2022. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Novemberben hatalmas mennyiségű búzát raktároztak el.
Fotó: AFP

„Decemberben az időjárás messze nem lesz optimális, és a novemberben felhalmozódott, kolosszális tartalékokat nehéz lesz hajóra rakni” – mondta a Reutersnek Dmitrij Rilko, az IKAR vezérigazgatója, aki szerint hónapokba telik majd a raktárak kiürítése.

Oroszország a múlt héten 0,69 millió tonna gabonát exportált, szemben az előző heti 0,45 millió tonnával.

Ebből 0,61 millió tonna volt a búza; egy héttel korábban csak 0,37 millió tonna. Az első becslések szerint decemberben összesen 4-4,4 millió tonna búzát szállítanak majd külföldre, ami nagyjából megegyezik a tavalyi 4,1 millió tonnával.

Az egyiptomi GASC újraindította a felvásárlási tendereket, a legutóbbi, múlt heti tender eredményeként 420 ezer tonna orosz búzát vásároltak 265 dolláros tonnánkénti áron januári szállításra. Egyiptom a világ egyik legnagyobb búzaimportőre.

STAVROPOL, RUSSIA - JULY 16: Farmers use harvesting vehicles to harvest grain in Stavropol Krai, one of Russia's most important agricultural lands is seen in Stavropol, Russia on July 16, 2023. Kremlin's spokesman Dmitriy Peskov said: "Grain corridor deal, signed between Turkiye, the UN, Russia, and Ukraine on July 22, is suspended and practically ended. Russia will immediately return to the grain deal as soon as the relevant conditions are implemented." Denis Abramov / Anadolu Agency (Photo by Denis Abramov / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
A betakarítás befejeződött.
Fotó: Denis Abramov / Anadolu Agency / AFP

A 2023-as termés betakarítása már majdnem befejeződött Oroszországban, 

őszi gabonafélét pedig 18,6 millió hektáron vetettek,

ami jókora növekedés a tavalyi 17,7 millió hektárral szemben. A téli vetések állapota átlagosan jobb, mint tavaly, mindössze 4 százalék rossz és ritka.

Az Orosz Föderáció hétfőn kezdte meg az idei évre meghirdetett állami felvásárlási intervenciókat. Az első árverés végén 15 930 tonna gabonát értékesítettek. A mezőgazdasági minisztérium korábban bejelentette, hogy legfeljebb kétmillió tonna gabonát kíván felvásárolni az intervenciós alap számára.

Oroszország a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági termelője, az elmúlt években egyre több gabonafélét és napraforgóolajat exportált. Moszkva szerint a 2022 júliusától 2023 júniusáig tartó mezőgazdasági évben csúcsot ért el a gabonakivitel.