Az amerikai kémműholdak életképességének megszüntetésével válaszol minden amerikai beavatkozásra az űrben – jelentette Észak-Korea állami médiája, a KCNA a Reuters beszámolja szerint. „Amennyiben az Egyesült Államok megpróbálja megsérteni egy szuverén állam legitim területét a legújabb technológiák illegális és igazságtalan felfegyverzésével, a KNDK fontolóra veszi önvédelmi megtorló intézkedések megtételét az amerikai kémműholdak életképességének aláásására vagy megsemmisítésére” – áll a közleményben.

This picture taken on November 21, 2023 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on November 22, 2023 shows North Korea's leader Kim Jong Un inspecting the launch of a rocket carrying the reconnaissance satellite 'Malligyong-1' from the Sohae Satellite Launch Site in North Phyongan province. North Korea said on November 22 it had succeeded in putting a military spy satellite in orbit after two previous failures, as the US led its allies in condemning the launch as a "brazen violation" of UN sanctions. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT
---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Fotó: AFP

Emlékezetes, hogy Észak-Korea november 21-én sikeresen felbocsátotta első katonai kémműholdját, amely az Egyesült Államok szárazföldi részén, Japánban és az Egyesült Államok Guam területén lévő katonai létesítményekről készített képeket.

Az Egyesült Államok Űrparancsnokságának szóvivője arra a kérdésre, hogy Washington képes-e megzavarni az észak-koreai műholdfelderítő műveleteket, azt mondta, hogy az Egyesült Államok különféle eszközökkel befolyásolhatja az ellenfél űrképességét az RFA amerikai műsorszolgáltató szerint.

Észak-Korea kémműholdjára egyébként szankciókkal reagált az Egyesült Államok és néhány szövetségese. A kémműhold miatt olyan személyek kerültek fel a listára, akik közreműködtek a fellövésében. A gyanú szerint Oroszország technológiával és szakértelemmel is segített Phenjannak az első sikeres műhold fellövésben. Dél-Korea szerdán bejelentette, hogy részlegesen felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött katonai egyezményt, miután Phenjan bejelentette, hogy sikeresen Föld körüli pályára állította első kémműholdját. 

Kína szerdán felszólította az összes felet, hogy maradjanak „nyugodtak és visszafogottak”.

„Minden érintett félnek higgadtnak és visszafogottnak kell maradnia, tisztán kell tekintenie a probléma lényegére, ragaszkodnia kell a politikai rendezés általános irányvonalához, és többet kell tennie a feszültség enyhítéséért” – mondta Mao Ning, a Külügyminisztérium szóvivője.