BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hátradőlhet a jegybank, legyűrte az inflációt az alpesi ország

Nem volt olcsó, de most már leállhat a devizatartalék apasztásával a Svájci Központi Bank.

A Svájci Nemzeti Bank 44,7 milliárd dollárnyi devizát adott el a tartalékából a harmadik negyedévben – jelentették be pénteken. A cél ezzel az infláció visszaszorítása volt, mivel a devizaeladások csökkentették a gazdaságban lévő frankmennyiséget. 

Lausanne 2020 Winter Youth Olympics - Day 12
Fotó: NurPhoto via AFP

A fenti mennyiség a második legnagyobb összeg volt egy negyedévre vetítve, legalábbis azóta, hogy az SNB 2020 óta közzéteszi a devizapiaci intervenciós lépéseit. A negyedik negyedévben ekkora ügyletekre már biztosan nem volt szükség – írja a Reuters, mivel az infláció visszatért a 0–2 százalék közti célsávba, novemberben éves szinten 1,4 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex. 

A dollár-svájci frank árfolyam 1 év
 

A frankkínálat csökkentése nemcsak az inflációt terelte vissza a célsávba, de a deviza árfolyamát is rekordra emelte: a frank ezen a héten 2015. január óta nem látott szintre erősödött a dollárral és az euróval szemben. 

Ha sikerül 2 százalék alatt tartani az éves infláció mértékét Svájcban, akkor a közeljövőben már nem kell számítani intervencióra az SNB részéről – nyilatkozta a hírügynökségnek Maxime Botteron, a UBS közgazdásza. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.