Jövőre megkezdi mobiltelefon-hálózati berendezéseket gyártó franciaországi üzemének a felépítését a kínai Huawei, annak ellenére, hogy egyre-másra korlátozzák Európában a cég 5G-s berendezéseinek használatát – értesült hétfőn a Reuters.

huawei
Franciaország lesz a Huawei európai hídfőállása? Fotó: Shutterstock

A vállalat már 2020-ban felvázolta a gyár terveit, melyek megvalósítására mintegy kétszázmillió eurós kezdeti ráfordítást szántak, ám a pandémia miatt késett a projekt.

Az információt a Huawei egyelőre nem erősítette meg, a Reuters pedig nincs tisztában vele, hogy meddig kellene átadni a Strasbourg melletti Brumathban épülő üzemet.

A franciákat a jelek szerint nem aggasztja, hogy az európai kormányok a biztonsági hiányosságokra hivatkozva egymás után korlátozzák vagy tiltják be a Huawei és az ugyancsak kínai ZTE által gyártott berendezések használatát.

Kína az európai uniós országok és az Egyesült Államok után Franciaország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere.

A párizsi kormány 2020-ban közölte a Huaweitől 5G-s berendezéseket vásárolni szándékozó francia távközlési szolgáltatókkal, hogy az ezekre kiadott engedélyeket a lejáratuk után nem tudják majd megújítani, és a Huawei gyakorlatilag fokozatosan kiszorul a mobilhálózatokból.

A Bruno Le Maire francia gazdasági miniszterrel júliusban Pekingben tartott találkozót követően azonban He Lifeng kínai miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Franciaország néhány városban mégis hozzájárul a Huawei 5G-s engedélyeinek a meghosszabbításához.