Nemzetközi gazdaság

Kihátrálnak Ukrajna mögül: még egy uniós országban blokkolják a katonai segítségnyújtást

Száz páncélost ajánlottak fel Ukrajnának, de az elnök most megvétózta a döntést.

A bolgár elnök blokkolja, hogy Bulgária páncélozott járműveket szállításon Ukrajnának – adta hírül a bolgár közmédia.

Bahmut, 2023. augusztus 14.
Ukrán katonák páncélozott harcjárművel a kelet-ukrajnai Donyecki reületen fekvő Bahmut térségében 2023. augusztus 13-án.
MTI/AP/Libkos
Kihátrálnak Ukrajna mögül: még egy uniós országban blokkolják a katonai segítségnyújtást. Fotó: MTI/AP

Rumen Radev ugyanis élt az elnöki vétójoggal és visszaküldte a parlamentnek a vonatkozó jogszabályt. Ebben ratifikálták azt a megállapodást, amely értelmében Bulgária száz darab régi gyártású BTR-60 típusú páncélozott harckocsit szállítana Ukrajnának. Az adományozásról augusztusban született megállapodás Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően. A szófiai törvényhozás mindezt november 22-én hagyta jóvá, amit most a bolgár elnök visszaküldött újbóli megfontolásra.

Azzal magyarázta a vétót, hogy a törvényhozók „nem ismerik eléggé az adományozás konkrét paramétereit”, éppen ezért meg sem tudják ítélni, hogy az ukránoknak felajánlott felszerelés mennyire szükséges Bulgáriának. Rumen Radev szerint a döntés sem a háborús fenyegetettség, sem a határrendészet, sem a tűzvédelem, sem pedig a lakosságvédelmi igények szempontjait nem veszi figyelembe.

Ezek a mintegy 40 évvel ezelőtt gyártott, gyors és mozgékony páncélozott járművek képesek lennének Bulgária határainak védelmére és a lakosság megsegítésére katasztrófák és vészhelyzetek esetén, beleértve az ország nehezen megközelíthető területeit is

– érvelt az államfő. Kiemelte, hogy a vétó során az a meggyőződés vezérelte, hogy a bolgár állampolgárok biztonságának, egészségének és életének kell a legfőbb prioritásnak lennie. Arra is emlékeztetett, hogy a közelmúltban Karlovóban és Carevóban bekövetkezett árvizek példái megmutatták, hogy a Belügyminisztérium a bolgár hadsereg képességeire támaszkodik mentés idején. Szerinte egyre gyakoribbak azok az esetek, amikor a polgári védelmi szolgálatok ilyen kihívásokkal szembesülnek, éppen ezért nem gyengíteni kellene a képességeiket, hanem erősíteni.

A 2004 óta NATO-, 2007-től pedig EU-tag Bulgária eddig nagy mennyiségben szállított szovjet típusú lőszereket Ukrajnának. Szófia – többnyire harmadik országok finanszírozásával – 2,5 milliárd euró értékű hadianyagot szállított eddig Kijevnek.

 

Ukrajna Rumen Radev katonai segítségnyújtás Bulgária vétó
Kapcsolódó cikkek