Nemcsak hogy hetek óta emelkedik, de egész évben nem volt olyan magas a Covid–19 miatti mentőhívások száma és a szennyvízben mért kópiaszám, mint ahol most tartunk. Ráadásul nemcsak a koronavírus legújabb variánsai, hanem az influenza is fenyeget, azaz jelentős légúti járvány zajlik a szakemberek szerint – és még sokkal rosszabb a helyzet Németországban, ahol már aggodalmas nyilatkozatokat tesz az egészségügyi miniszter, megidézve a pandémia sötétebb hónapjait. Mindeközben a közvélemény-kutatási adatok szerint a lakosság ráunt az egészre.

Portrait,Of,A,Young,Man,Who,Fell,Ill,During,The
Szaporodnak a felső légúti panaszok, úgyhogy tanácsos a maszkviselés és a home office.
Fotó: Shutterstock

A legutóbbi, 49. hétre vonatkozó adatok szerint idehaza 262 600 fő fordult orvoshoz akut légúti fertőzéssel, 31 100 fő influenzaszerű tünetekkel. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába 

az orvosok által beküldött 278 mintából 114-ben igazolták a koronavírus kóroki szerepét, a kórházak által beküldött nyolc mintából ötben. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint a hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 31 légúti minta közül 12 volt koronavírus-pozitív, azaz a Covid visszatért, illetve sosem távozott teljesen, és most visszaerősödik. 

Az influenza két, a Covid egy hét késéssel jelentkezik

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján december 4–10. között, másképpen a 49. héten 252 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 27 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

Ehhez jön még, hogy folytatódik az örökítőanyag koncentrációjának emelkedése a szennyvízben: 12 mintavételi helyen emelkedő tendencia látható, 10 helyen stagnál az érték, ennek eredményeképp 15 helyszínen a magas, hét településen az emelkedett tartományba esik.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

A központ hozzátette: a szennyvízben mért influenzavírus-terhelés emelkedését két héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, a koronavírus esetében egy hét spéttel jön a mentőszolgálat hívásszámának növekedése, úgyhogy a java még hátravan – és jön a karácsonyi hét az utolsó vásárlási rohammal, aztán meg a rokonlátogatással.

Ismét működnek oltópontok

Mindezek okán vélekedett úgy a Háziorvosok Online Szervezetének alapító elnöke, Békássy Szabolcs, hogy jelentős légúti járvány zajlik Magyarországon, amelynek hátterében döntő többségében a koronavírus áll. Mindezek okán ismét erősen javallt az oltás, ami elérhető a vármegyei irányító kórházak oltópontjain. Budapesten az alábbi helyszíneken nyíltak oltópontok:

  • Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház
  • Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet
  • Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet

Az oltásokra a pandémia idején használt, azóta teljes körű egészségügyi platformmá fejlődött EESZT-en keresztül lehet jelentkezni, 

mindegy, hogy első, második, harmadik vagy negyedik körre jelentkezik valaki.

„Populációs szintű programról nem beszélünk, inkább egyéni védőoltási program megvalósítására kell figyelmet szentelni, tehát azon páciensek esetében javasolt az oltás beadása, akik valamilyen nagyon súlyos immunmegbetegedésben szenvednek” – összegzett Békássy Szabolcs az Infostartnak.

Sokkal élesebben fogalmazott ugyanakkor a német egészségügyi miniszter.

Mindenki maradjon magában! – távol, otthon

Karl Lauterbach a napokban több platformon is nyilatkozott, mivel Németországban olyan súlyosnak érzi a helyzetet, hogy már kijelentette: a koronavírus-fertőzés elkerülése felér egy karácsonyi ajándékkal.

A járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet szerint 7,9 millió ember dőlt már ágynak megfázásos tünetekkel, mivel az influenza is kezd belelendülni – a legutóbbi héten megduplázódott a szám –, habár a Covid dominál. Ezek miatt a szakemberek felszólítottak az ismételt maszkviselésre, kivált a tömegközlekedési eszközökön és a forgalmas, zárt helyeken. 

Akik pedig a krónikus megbetegedések okán és/vagy idős koruk miatt kockázati csoportba tartoznak, azokat hangsúlyosan kérték a koronavírus és az influenza elleni oltás egyidejű beadására.

Ideális esetben egyszerre kellene a koronavírus és az influenza elleni oltást is felvenni, egyiket a jobb, míg a másikat a bal vállba

– fogta rövidre Karl Lauterbach egészségügyi miniszter, aki szerint így lehetne elkerülni, hogy az ünnepek alatt sokan megbetegedjenek.

Natural,Portrait,Of,An,Attractive,Smiling,Woman,Wearing,A,Red
A koornavírus nyomában az influenza is fenyeget.
Fotó: Shutterstock

Az aggodalmas nyilatkozathoz csatlakozott Peter Openshaw immuológus, az Imperial College London professzora aki szerint idén sokkal kevesebben kapnak oltást, ezért a fertőzés jobban meg is viseli majd az embereket, akik több napra, esetleg hétre kidőlnek majd a sorból.

Mindezekkel szemben az ellenintézkedések ismerősek, a német egészségügyi miniszter is ezeket sorolta:

  • maszkviselés
  • zárt ünnepségek kerülése
  • home office (otthoni munkavégzés) fokozott alkalmazása
  • oltás
  • tesztelés

Ha lehetséges, maradjanak otthon, mintsem az irodai társaságot élvezzék!

– figyelmeztetett Karl Lauterbach, ám mondandója mérsékelt hatást fejthet ki a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint. 

A YouGov mérése szerint ugyanis lecsökkent a félelem- és figyelemszintünk a fertőzéssel kapcsolatban: a megkérdezettek kétharmada nem aggódik amiatt, hogy az ünnepek idején megbetegedne, ugyanakkor 42 százalék azért jó ötletnek tartja a koronavírusteszt elvégzését megfázásos tünetek esetén.