Határidőre, tizenkét hónap alatt elkészült a szerb–bolgár interkonnektor, amely a szerbiai gázhálózatot Nis városán keresztül összeköti Szófiával. A vezeték a szerbiai oldalon 109 kilométer hosszú, és a bejelentések szerint még ezen a héten meg is kezdik a próbaüzemét. 

A Nis–Szófia interkonnektor egyik nyomásszabályozó állomása. Fotó: Profimedia

A csővezetéken napi 2,5 millió köbméter gáz áramolhat át. Dubravka Dedovic Handanovic energiaügyi miniszter megtekintette a létesítmény egy szakaszát, és kiemelte, hogy a vezeték biztosítani fogja országa gázellátását, a többi között ezen keresztül jut el Szerbiába az azerbajdzsáni földgáz. 

Újabb ellátási útvonalak válnak hozzáférhetővé Szerbia számára Azerbajdzsán és a görög LNG-terminálok felől. Pirot, Dimitrovgrad, Bela Palanka és Nis városában építették ki a nyomásszabályozó mérőállomásokat. 

Szerbia már korábban aláírta a Bulgartranszgasszal a szerződést, melynek értelmében a jövő év végéig Azerbajdzsánból 400 millió köbméter gáz érkezik a szóban forgó vezetéken keresztül az országba. 

2027-ig pedig az importgáz mennyiségét a tervek szerint megháromszorozzák. 

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a vezeték átadásával megerősítették országa pozícióját Európa gáztérképén, hiszen Azerbajdzsánból, a Kaszpi-tenger térségéből évente 1,8 milliárd köbméter gáz eljuttatását teszi lehetővé a közép-európai régió országaiba, köztük Magyarországra is. 

Szerbia tervei között szerepel az Észak-Macedóniával való gázösszeköttetés kiépítése is. Az országban folyamatosan növekszik a földgázfogyasztás, a lakosság és az ipari létesítmények is sora kapcsolódnak a gázhálózathoz, ami szükségessé teszi a szállítási kapacitások további bővítését.