Az Egyesült Államok légiereje ismét üzembe helyezi a csendes-óceáni repülőterét Tinian szigetén – erről a CNN írt a napokban. A hír több szempontból is vészjósló, de legfőképpen azért, mert a mindössze száz négyzetkilométeres szigetnek sötét múltja van: az USA innen hajtotta végre a Japán elleni atombomba-támadást.

Fueling Agile Combat Employment Operations
Vészjósló karácsonyi döntés: az USA hetven év után újranyitja a pokol repterét, ahonnan atomot dobott Japánra – Kína miatt van rá szükség. Fotó: U.S. Air Force

Tinainról szállt fel 1945. augusztus 6-án az Enola Gay nevű B-29-es bombázó, majd dobta le az első, éles körülmények között alkalmazott atombombát Hirosima városára, azonnal 70 ezer ember halálát okozva. Három nappal később egy másik nehézbombázó szintén erről a szigetről emelkedett fel és oldott ki atombombát Nagaszaki fölött (46 ezer ember veszett oda közvetlenül). Augusztus 14-én aztán újabb bombatámadás vette kezdetét, de ezúttal Tinian mellett Saipanról és Guamról is. Bombázógépek százai startoltak el és célozták meg Japánt. Ugyanezen a napon Hirohitó császár bejelentette a az ország kapitulációját.

De Tinian a történelem legvéresebb bombázásában is szerepet játszott: ez 1945. március 10-én éjszaka következett be, amikor az amerikai légierő 300 B-29-es bombázót parancsolt Tokió fölé, hogy 1500 tonnányi gyújtóbombát dobjon le a japán fővárosra. Az akcióban 100 ezer japán veszett oda, további egymillió pedig megsérült.

Mindenesetre a II. világégés lezárult, 1946-ban pedig az utolsó amerikai csapat is elhagyta Tiniant. Most viszont visszatérnek oda és erre megvan az okuk.

A Wikipédia vonatkozó szócikke azt írja, hogy Tinian egy sziget a Csendes-óceán nyugati részén. Saipan és Rota mellett az Északi-Mariana-szigetek három nagyobb tagja közül az egyik. Jelenleg az Egyesült Államok egyik külbirtokának részét képezi. Valóban messzi tartomány, 6000 kilométerre nyugatra Hawaiitól. Alig 3000-en lakják, de nem volt ez mindig így. Amikor csúcsra járt Japán bombázása, az USA által használt North Field repülőtér a maga négy 8000 láb hosszú futópályájával és 40 ezer fős személyzetével a világ legnagyobb és legforgalmasabb légibázisának számított.

Ez az a North Field, amelyet most tehát újranyitnak. Ez nem valami szóbeszéd, hanem ténykérdés. A Csendes-óceáni Légierő parancsnoka, Kenneth Wilsbach tábornok a múlt héten adott egy interjút a Nikkei Asia lapnak, amelyben nyíltan beszélt róla, hogy Tinian északi repülőtere ismét kiterjedt létesítményként fog működni a jövőben. De az infrastruktúrát első körben szó szerint a dzsungeltől kell megszabadítani, ami az elmúlt majd' nyolcvan évben benőtte a futópályákat.

A tábornok meg is magyarázta a semmiből jött döntést: a North Fieldre arra az esetre van szüksége az USA-nak, ha 

bármilyen ellenségeskedés kirobbanna Kínával.

Ez remélhetőleg fikció marad, azonban egy megjegyzés idekívánkozik. A Pentagon ugyanis egyértelműen fenyegetésként azonosítja Kínát.

Wilsbach ráadásul azt is jelezte, hogy a helyreállítás gyors lefolyású lesz és a következő néhány hónapban jelentős előrelépés fog történni. Azt azonban nem közölte, mikor adhatják át a létesítményt. A Csendes-óceáni Légierő a CNN-nek megerősítette a parancsnok által elmondottakat, egyúttal azt is közölték, hogy a témában nincs további kommentárjuk.

Azt azonban lehet tudni, hogy az amerikai légierő 2024-es pénzügyi évre vonatkozó költségvetésében 78 millió dollár áll rendelkezésre a Tinian-sziget építési projektjeire.