Az Egyesült Államok törvényhozói megtiltották az amerikai védelmi minisztériumnak, hogy a legnagyobb kínai gyártóktól – mint például a BYD – vásároljonak akkumulátorokat. A világ tíz legnagyobb akkumulátorszállítója közül mindössze három nem kínai vállalat.

Chinese firm BYD opens electric bus factory in Hungary
Fotó: Imaginechina via AFP

A december 22-én elfogadott, a nemzeti védelmi felhatalmazásról szóló törvény részeként bevezetett szabály megakadályozza, hogy a Pentagon akkumulátorokat szerezzen be a CATL, a BYD, az Envision Energy, az EVE Energy, a Gotion High Tech és a Hithium Energy Storage Technology kínai cégtől – írja a Politico.

A tiltás 2027 októberétől fog érvénybe lépni. 

A tiltás nem terjed ki a vállalati beszerzésekre: például a Ford a CATL-től licencel technológiát az elektromos járművek akkumulátorainak gyártásához Michiganben, a Tesla pedig a BYD-től szerzi be akkumulátorcelláinak egy részét.

A BYD egyébként tavaly a negyedik negyedévben megfosztotta trónjától a Teslát: ők adtak el a világon a legnagyobb darabszámban elektromos járműveket. De csak mennyiségben, minőségben még a BYD-ek hagynak kívánnivalót maguk után. A BYD-ek minőségi megítélése kínai vásárlóik körében átlag alatti, s nemcsak az első helyre sorolt Mercedes, de 16 hazai riválisa is föléjük kerekedett ebben a versenyben.