Kínai lett az Egyesült Államok második legnagyobb külföldi földbirtokosa: 198 holdnyi kitermelhető erdőterület van a tulajdonában Oregon államban. A földbirtokokat rangsoroló legfrissebb lista szerint ez a 82. legnagyobb ingatlan az országban. Bár az 50 éves Csen 2015-ben vásárolta meg 85 millió dollárért a területet, az csak a múlt havi oregoni adónyilvántartásból derült ki, hogy a föld a szingapúri holdingjának a nevén van.

Oregon,Forest,Trees,In,Fog,At,Dusk,,Aerial,View.
Csen Oregonban vásárolt erdőt.
Fotó: Shutterstock

Külföldiként nála több amerikai földet csak a kanadai Irving család birtokol, igaz, mögöttük Csen elbújhat, az ő tulajdonukban ugyanis több mint 1,2 millió holdnyi erdő van Maine államban.

A dolog azért érdekes, mert a földbirtoklás egyre érzékenyebb kérdés lett az utóbbi években az Egyesült Államokban, különösen akkor, ha mezőgazdasági termelésre alkalmas területről van szó, emlékeztetett a Bloomberg. A legfrissebb adatok szerint termőterületből mintegy negyvenmillió hold volt külföldi tulajdonban 2021-ben, és a teljes amerikai mezőgazdasági termőterület 0,3 százaléka kínai tulajdonosé.

A törvényhozók egy része szigorúbb korlátozásokat szeretne, és a szenátus júliusban meg is szavazott egy tervezetet, amelyik megtiltja bizonyos terület vagy érték feletti földbirtok eladását kínai, orosz, iráni és észak-koreai állampolgár számára, ez azonban végül nem emelkedett jogerőre. A szövetési államok majdnem fele azonban helyi szinten korlátozza valamilyen mértékben a külföldi földtulajdont.

--FILE--Chen Tianqiao, chairman and CEO of Shanda Games Ltd., talks to reporters as he arrives for the 11th Chinese Peoples Political Consultative Conference in Beijing, China, 2 March 2011.The Chinese government took special steps to ensure more representatives from the industry could join Chinas parliament, the National Peoples Congress, and its advisory body, the Chinese Peoples Political Consultative Conference. An unprecedented number of Internet pioneers are included in both the NPC and CPPCC. In the relatively more important NPC is Tencent Holdings Ltd. Chief Executive Pony Ma and entrepreneur Lei Jun, while Baidu Inc. Chief Executive Robin Li, Shanda Games Ltd.  Chief Executive Chen Tianqiao, and Sina Corp. board member Zhang Yichen are among the others who are members of the CPPCC. (Photo by Ding ding bj / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Csen online szerencsejátékból szerezte a vagyonát.
Fotó: AFP

A Csöcsiang tartományból származó Csen 1999-ben alapította meg online szerencsejátékkal foglalkozó cégét, a Shanda Interactive-ot, amely 

öt éven belül a legnagyobb internetes vállalat lett az országban,

és bevezették az amerikai Nasdaq-ra. 2012-ben azonban Csen kivezette a tőzsdéről, a székhelyét pedig áttette Kínából Szingapúrba.

Shanda honlapja szerint Csen befektetései nyilvános és magántulajdonú részvényekre, kockázati tőkére és ingatlanokra terjednek ki. Ő és felesége, Chrissy Luo 2016-ban 115 millió dollárral megalapították a nevüket viselő idegtudományi intézetet a California Institute of Technology magánegyetemen, amelynek célja az agy megértésének előmozdítása.

--FILE-- Employees leave the headquarters of Shanda Interactive Entertainment Ltd. (SNDA) in Shanghai, China, September 18, 2009.The Government of Singapore Investment Corp has bought 4.4 million U.S. shares of China videogames company Shanda Games, GIC said. The investment represents 5.4 percent of Shanda Games American Depositary Shares, according to a GIC filing with the U.S. Securities and Exchange Commission. (Photo by Qi yunfeng / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
A cége öt év alatt a legnagyobb lett Kínában.
Fotó: AFP

A rendkívül tehetős befektetők az elmúlt években egyre inkább a mezőgazdasági termőterületek és egyéb vidéki ingatlanok felé fordultak, hogy kivédjék az inflációs hatásokat és a napi árfolyammozgásokat. Az amerikai termőföldek átlagos értéke tavaly 8,1 százalékkal ugrott meg, és a mezőgazdasági tárca adatai szerint szerint 2020 óta több mint harmadával emelkedett.

A nyereséget az élelmiszerek iránti kereslet és a magas hajtja, de nő az érdeklődés a ritkaságszámba menő ingatlanok, például a klasszikus nyugati farmok iránt is, amelyek a rekreáció mellett befektetési hozampotenciált is kínálnak.

Az ország legnagyobb földtulajdonosa az Emmerson család, a Sierra Pacific Industries fakitermelő birodalom tulajdonosai 2,33 millió holddal, őket John Malone (2,2 millió hold), Ted Turner (kétmillió hold) és Stan Kroenke (848 631 hold) milliárdosok követik.