A vártnál nagyobb mértékben csökkent a személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) alapján számított maginfláció, mely év per év alapon 3,2 százalék volt novemberben. Októberben 3,5 százalékot mértek, míg az elemzői konszenzus 3,3 százalék volt.  

New,York,,Usa,-,Jun,08,2010:,Facade,Of,Wall
Fotó: Shutterstock

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE), a Fed által preferált inflációs mérőszám, novemberben 0,1 százalékkal visszaesett az előző hónaphoz képest, ami 2020 áprilisa óta az első csökkenés. Az egy évvel korábbihoz képest 2,6 százalékos az emelkedés. 

Az visszahúzódása és az ellenállóképes növeli az esélyét az úgynevezett puha landolásnak

A pénteken az erős oldalra kacsintgató forint megtorpant az amerikai inflációs hírre. Az euró-forint 381,50 alól 381,60 fölé kúszott. De a korábban letört 382,50-es szint nem volt veszélyben.

Az előzetes prognózisok arról szóltak, hogy  az infláció tovább mérséklődhetett novemberben, s a fogyasztók a hangulat javulásával növelték a költekezést, ami azt a reményt erősíti, hogy az árnyomás csillapítása nem okoz recessziót.  A Wall Street Journal által megkérdezett elemzők előzetesen azt várták, hogy a személyes fogyasztási kiadások alapvető árindexe, amely nem tartalmazza az ingadozó élelmiszer- és energiakategóriákat, novemberben 0,1 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, ami lassulást jelentene az októberi 0,2 százalékhoz képest. Előzetesen úgy becsülték, hogy a maginfláció éves szinten 3,3 százalékra hűlhetett novemberben az előző havi 3,5 százalékról. Egyes előrejelzők 2 százalékos maginflációt láttak éves alapon, ami megfelel a Federal Reserve éves inflációs inflációs céljának.

Az Egyesült Államokban két módszerrel számítják az inflációt. Az egyik a fogyasztóiár-index, a CPI, a másik pedig a kereskedelmi minisztérium által közzétett személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe. A CPI általában valamivel magasabb, mint a PCE. Ám a két index eltérő szerkezete miatt előfordul, hogy a CPI gyorsabban zsugorodik, mint a PCE, s a köztük lévő rés invertálódik. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a PCE-inflációt részesíti előnyben, míg a mezei befektetők jobbára a fogyasztóár-indexet (CPI) figyelik. Vagyis a két tábor gyakran nem ugyanazt az inflációt látja, volt már rá példa, hogy a befektetők galamb jelzést kaptak, miközben a Fed héja szignált észlelt.