Nemzetközi gazdaság

Az amerikaiak idén az áraknak is hálát adhatnak hálaadáskor

Idén ugyanakkora költségvetés mellett többet engedhetnek meg maguknak az amerikaiak a hálaadási menüre, mint tavaly. Az Egyesült Államokban ugyanis a közlekedés költségei mellett csökkent az ünnepi ételek hozzávalóinak ára, és nem csak a pulykáé.

Mindent összevetve az amerikai fogyasztók várhatóan 2 százalékkal többet költenek az idei hálaadásra, mint tavaly, ráadásul többen is tartják meg az ünnepet az elemzések szerint. Pedig – mint a Circana piackutató cég kimutatta – az amerikaiak egy éve alaposan kiköltekeztek ezen a napon. Akkor a fogyasztók 14 százalékkal nyitották ki jobban a pénztárcájukat az ünnep alkalmára, mint egy évvel korábban. 

Happy,Multiracial,Parents,And,Their,Kids,Laughing,During,Family,Meal
Az idei hálaadást olcsóbban ünnepelhetik az amerikaiak, és várhatóan többen gyűlnek össze a roskadásig telt asztalok körül.
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államokban az üzemanyagárak és a repülőjegyek is olcsóbbá váltak az elmúlt hónapokban, ráadásul egyes élelmiszerekért is kevesebbet kell kiadni. 

Tavaly az olyan alapvető élelmiszerek ára, mint a búza, a kukorica vagy az étolaj, az ukrajnai háború miatt kilőtt, és ez világszerte éreztette a hatását még az év végi ünnepi szezonban is. Idén azonban ezek az árak mérséklődtek. Hasonló pályát járt be a szárnyasok és a tojás ára is, csak azok árára nem pusztán a tápok árgörbéje, hanem a madárinfluenza is hatott. Habár az elmúlt hetekben a vírus megint felütötte a fejét, és újból tizedeli az állatállományokat, a hatása egyelőre nem érte el a húspiacot.

Az American Farm Bureau Federation becslése szerint egy tipikus, tízfős hálaadási menü idén 61,17 dollárba kerül, 4,5 százalékos az árcsökkenés a tavalyi rekordmagas összeghez képest. A szövetség azonban figyelmeztetett, hogy ez még mindig negyedével drágább a Covid–19-járvány előttihez viszonyítva.

A legnagyobb mértékben, a pulyka és a tojás ára zuhant, míg más alapanyagok csak kismértékben drágultak az egy évvel ezelőttihez képest. 

 

 

A pulyka nagykereskedői árát novemberben 32 százalékkal alacsonyabban jegyezték, mint tavaly. A kiskereskedőknél ez az árcsökkenés 5,6 százalékra mérséklődik a Farm Bureau közlése szerint. A két szám közti különbséget nagyrészt a bolti dolgozók fizetésemelései, valamint a drágábban megvásárolt raktárkészletek mostani értékesítése magyarázza.

Nem a pulyka az egyetlen hozzávaló, amelynek az ára csökkent

Az American Farm Bureau Federation rávilágít, hogy az árcsökkenés a pulyka árának esésén kívül annak tudható be, hogy a tizenegy hozzávaló közül hét beszerzési ára kisebb a tavalyinál. A szövetség ugyanakkor rávilágít, hogy habár a vizsgált elemek többsége olcsóbb lett, az még mindig ránehezedik az amerikai gazdaságra. Igaz, a statisztikák szerint az üteme már lassul.

Az üzletág meglehetősen gyorsan kilábalt a nehézségekből Jay Jandrain elmondása szerint, aki a legnagyobb amerikai putykafeldolgozót, a Butterballt vezeti. Előrejelzések szerint idén többen tartják meg a november 23-i ünnepet, s Jandrain arra számít, hogy a nagyobb pulykák kelendőbbek lesznek.

Hálaadáskor a sonkák és az egész csirkék is népszerűek, van olyan üzlet, ahol erre az ünnepre többet adnak el ezekből, mint húsvétkor. Idén ezek árában összességében nincs változás – írja a The Wall Street Journal.

 

hálaadás ünnep Egyesült Államok pulyka élelmiszerár
Kapcsolódó cikkek