Emmanuel Macron francia elnök negyven órás indiai látogatása során Narendra Modi miniszterelnökkel megállapodtak abban, hogy bővítik a kétoldalú kapcsolatokat a védelmi ágazatban, az atomenergia, az űrkutatás, illetve a mesterséges intelligencia felhasználása a közszolgáltatások, például az éghajlatváltozás, az egészségügy és a mezőgazdaság területén. 

Emmanuel Macron francia elnök negyven órát töltött Indiában, ezalatt több fontos megállapodás is köttetett.
Fotó: AFP

Konkrétan védelmi eszközök és berendezések gyártásásról, valamint szállításáról egyeztek meg. A francia elnök részt vett a Draupadi Murmu elnök által adott fogadáson is – idézte a távirati iroda a Reuters által közreadott indiai kormányközleményt. Az üzlet értékét a közlemény nem hozta nyilvánosságra.

A felek üdvözölték, hogy a francia Safran karbantartási, javítási és felújítási szolgáltatásokat épít ki Indiában a csúcstechnológiájú repülőgép-hajtóművekhez (LEAP), beleértve a Rafale vadászgépek hajtóműveit, valamint a helikopteres partnerséget is. 

Emellett az indiai Tata Group és a francia Airbus megállapodást írt alá a polgári helikopterek közös gyártásáról. 

A CFM International francia hajtóműgyártó szintén bejelentette, hogy megállapodást kötött az indiai Akasa Air légitársasággal több mint 300 darab LEAP-1B hajtóművének megvásárlásáról 150 Boeing 737 MAX repülőgéphez.