Több mint 30 év után, január közepén ismét megkezdődik a bányászat a bosznia-hercegovinai Vares aknáiban. A Szarajevótól 45 kilométerre északra fekvő terület ősidők óta ismert érclelőhelyein a 19. század végétől a délszláv háborúig jelentős kitermelés folyt. Az 1970-es években az aknákból a bányászok évi 3 millió tonna ércet hoztak felszínre, ebből többnyire vasat, kisebb százalékban pedig más fémeket, köztük aranyat nyertek ki. 

Old,Destroyed,Ironworks,In,Small,Town,Vares,Near,Sarajevo,,
Fotó: Shutterstock

A fénykorában a Balkán legnagyobb bányájának számító létesítmény az 1990-es évek háborúiban teljesen megsemmisült, és egészen mostanáig egyetlen kapavágás sem történt az aknákban. Nemrég azonban egy brit cég, az Adriatic Metals kezébe kerültek a bányászati jogok, lehetővé téve a kitermelés újraindítását. A tervek szerint kezdetben napi 65 tonna ércet hoznak majd a felszínre, de a kitermelés előrehaladtával ez folyamatosan nőni fog. A régi bánya újranyitásának nagyon örülnek a bosnyákok. A város gazdasága ugyanis romokban hever, emiatt az elmúlt években folyamatosan néptelenedett el a környék. A bányavárosban 1991-ben még 22 ezren éltek, mára a lakosainak száma 8 ezer alá csökkent. Az újrainduló kitermelés a következő hónapokban 300 embernek ad majd munkát, ettől a helyiek a régió megújulását várják. 

Aranyév jön?

Az elmúlt években az arany ismét képes volt jobb teljesítményt elérni, 2019 eleje óta nagyjából 60 százalékot javult az árfolyam.

 

Óriási kincset rejt a föld

A britek felmérései szerint a Vares-környéki hegyek gyomra még rengeteg értékes ércet rejt. A tárnákban a legtöbb a vas, de sok ólom, cink, réz és arany is van még a telérekben. A becslések szerint 2050-ig csupán aranyból és a ritkább fémekből 5 milliárd eurónyit tudnak majd felszínre hozni. A bányakincsek jókor kerülnek felszínre, az orosz–ukrán háború miatt ugyanis világviszonylatban nagyon megnőtt a kereslet az efféle nyersanyagok iránt. Az utóbbi időben egyébként valóságos aranyláz söpör végig Bosznián. A kutatók ugyanis több helyszínen is találtak aranyat. 

Egymilliárd dollárt rejtő aranylelőhelyet találtak Boszniában

A Jajca környéki telér különlegesen magas nemesfémtartalma miatt már több nemzetközi bányavállalat érdeklődését is felkeltette.