Remek évet zárt 2023-ban az arany, összességében sikerült főleg az utolsó hónapokban erősen teljesíteni. Látni kell, hogy az évet még 1800 dollár körül kezdte meg a nemesfém, valamint az is tény, hogy az év során is többször járt ezeknél a szinteknél az árfolyam. Ugyanakkor ősszel a lendület már sokáig kitartott, és ismételten sikerült elérni a 2060–2080 dollár körüli szinteket. Látni kell, hogy itt azért többször elakadt már a nemesfém menetelése, például 2020-ban, valamint 2022 elején is, illetőleg még 2023 közepén is volt rövid ideig itt az árfolyam.
Most talán valamivel kedvezőbb lehet a kép, az elmúlt hetekben többször is sikerült a rövid távú mozgóátlagokról elrugaszkodni, továbbá az emelkedő trendvonal is életben van. Közben akár a heti grafikont, akár a havi ábrát nézzük, az MACD egy vételi szignál után van, ami a befektetőknek is jó hír lehet. Szintén kedvező, hogy az RSI közben nem mutat túlvettséget sem.
A technikai hátszél mellett a fundamentális tényezőkről sem szabad elfeledkezni, például arról, hogy a dollár alapvetően gyengélkedést mutatott az elmúlt időszakban, ez pedig a nemesfém számára is jó hír. Itt sokat segíthetne az is, ha a monetáris politika az USA-ban végül valóbban jóval lazábbá válna, és képes lenne akár több kamatvágásra is a Fed. Az inflációs folyamatok egyelőre mérséklődnek, ugyanakkor a csökkenő rövid oldali hozamok a reálkamatok oldaláról is csökkenést jelentenének, ami viszont már javíthatná az arany vonzerejét.

 

Az év elején persze sokszor döntenek a befektetők nemcsak a rövid távú szempontok alapján, hanem stratégiai kérdésekben is, hosszabb távú tényezőket figyelembevéve. Látható, hogy ilyenkor az arany kapcsán is elkezdődik a gondolkodás, ami összességében a nemesfémre irányíthatja a figyelmet. Bár a többi eszközosztállyal valamelyest mérsékelt az együttmozgás, azért teljesen nem tud függetlenedni a folyamatoktól az arany sem, így a monetáris lazítástól, vagy a nemzetközi piacon lévő általános kockázati étvágytól.
Ezzel együtt igaz, hogy az elmúlt években az arany ismét képes volt jobb teljesítményt elérni, 2019 eleje óta nagyjából 60 százalékot javult az árfolyam. Igaz persze az is, hogy az arany kapcsán közép-hosszú távon fontos ciklusok mozgatják az árfolyamot, a 2010-es évek közepén például inkább negatív irányú mozgásokat hozva. Ugyanakkor az utóbbi időszak inkább a javuló kilátásokról szólt, ami miatt 2024-ben is érdemes lehet figyelni a nemesfémet.