A prágai Václav Havel nemzetközi repülőtéren tavaly 30 százalékkal, 13,8 millióra nőtt az utasforgalom, ám ez továbbra sem éri el a járvány előtti értéket – jelentette be Klára Divísková, a repülőtér szóvivője pénteken Prágában. A repülőtér igazgatótanácsának elnöke Jirí Pos szerint az utasforgalom a korábbi 2019-es csúcs 78 százalékát érte ek. Tavaly Prágából 137 külföldi városba repülhettek az emberek, harminccal többre, mint 2022-ben.

Prague,,Czech,Repiblic,-,February,28,,2019:,Main,Building,Of
Fotó: Shutterstock

A Prága–London vonal bonyolította le a legnagyobb forgalmat, miután több mint 1 millióan utaztak a cseh fővárosból a szigetország fővárosába. A második helyen Párizs végzett. Nagy volt az érdeklődés az olaszországi, a spanyolországi és a törökországi járatok iránt is, kiemelten turisztikai célokból.

Az idén a prágai repülőtér 15,5 milliós forgalomra számít, és a tervek szerint 170 város lesz elérhető úti célként. 

Az új úti célként szerepel többek között Firenze, Tallin, Poznan és Chisineu is.

Budapest,,Hungary,-29,May,2019-,View,Of,The,Budapest,Ferenc
Fotó: Shutterstock

Összehasonlításként a Budapest Airport forgalma júliusig 8,2 millió volt és ennek közlésekor augusztusban a budapesti repülőtér 14,3 milliós forgalomra számított az egész évre. Mivel a repülőtér az őszi hónapokban is közel 3,9 milliós utasforgalmat ért el, könnyen lehet, hogy ezt a számot is sikerült tavaly túlszárnyalnia.