Oroszország állítólag kész felmondani az Egyesült Királysággal kötött halászati ​​megállapodását, megtiltva ezzel az Egyesült Királyság hajóinak a Barents-tengeren való halászatot. A lépés megtorlásul születne amiatt, hogy tavaly márciusban eltávolították őket a brit „legkedvezményesebb ország” kereskedelmi státuszából.

A 2017. augusztus 2-án készült képen a Russian Aquaculture orosz haltenyésztő vállalat lazac- és pisztrángtelepe látható a Barents-tengerben, az Ura-öbölben. Fotó: AFP

Az orosz külügyminisztérium és a mezőgazdasági minisztérium erről szóló törvényjavaslatot nyújtott be a szövetségi kormánynak – írja az Intrafish.com az Izvesztyija orosz lapra hívatkozva. A Szovjetunió és az Egyesült Királyság közötti 1956-os megállapodás felmondásáról van szó. Ez az első nemzetközi élelmiszer-szerződés, amelyet felmondanának. A kormány már jóváhagyta a projektet és vizsgálják, milyen egyéb megállapodások mondhatók fel.

Miről szol a Barents-tengeri szerződés?

Az 1956-os szerződés értelmében Nagy-Britannia megkapta a halászati ​​jogot a Barents-tenger vizein a Kola-félsziget partja mentén, a Kanin Nos-foktól keletre fekvő szárazföld mentén, valamint Kolguev sziget partja mentén. Ezeken a vizeken az angol hajók szabadon közlekedhettek és horgonyozhattak. Ezt a megállapodást ötéves időtartamra kötötték, hasonló időszakra történő folyamatos meghosszabbítás lehetőségével. A dokumentum előírja, hogy a megállapodás mindaddig érvényben marad, amíg az egyik fél meg nem szegi.

Az oroszok azt tekintik szerződésszegésnek, hogy az Egyesült Királyság 2023 márciusában kizárta Oroszországot a legnagyobb kedvezményes kereskedelmi státuszból. Emellett további 35 százalékos vámot vezetett be bizonyos orosz áruk Oroszországba történő behozatalára, beleértve a réz és a vodka bevitelét. Ezt azért tették, hogy „a lehető legnagyobb kárt okozzák az orosz gazdaságnak, miközben minimalizálják a negatív következményeket Nagy-Britanniára nézve” – szögezte le az állam vezetése az orosz lapnak küldött közleményében.

Oroszország már kilépett a Barents Euro-sarkvidéki Tanácsból

Harmincéves sikeres együttműködés után Oroszország hivatalosan is kilépett a Barents Euro-Sarkvidéki Tanácsból (BEAC) az Északi-sarkvidéken az Északi-sarkvidéki Tanácshoz sok tekintetben hasonló együttműködési platformból. A Tanács tevékenysége 2022 tavasza óta szünetel. 2023. szeptember 18-án a BEAC valamennyi tagországának külügyminisztereihez eljuttatott hivatalos nyilatkozatában Oroszország külügyminisztériuma bejelentette Oroszország hivatalos kilépését. Akkori indoklásuk szerint, azért kényszerültek erre, mert a nyugati tagok (Dánia, Izland, Norvégia, Finnország, Svédország, EU) hibájából a Tanács tevékenysége 2022 márciusa óta gyakorlatilag megbénult. A finn elnökség nem tudta megerősíteni a BEAC elnökségének Oroszországra való átruházását, ami a tervek szerint 2023 októberére kellett volna megvalósuljon, megsértve a rotáció elvét, és megzavarva ezzel a szükséges előkészületeket.