BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Berlin,,Germany,-,Circa,September,,2019:,Interior,Shot,Of,Edeka
német gazdaság

Úrrá lett a pesszimizmus a németeken, borús jövőképet fest a hangulatindex

A német Ifo intézet üzleti hangulatindexe romlást jelez, míg novemberben 87,2 ponton állt, addig az év utolsó hónapjára 86,4 pontra esett, s elmaradt a 87,8-as elemzői várakozásoktól is.

Újra rossz hírek érkeztek a német gazdaságról. Esett a német üzleti hangulatindex, ami habár meglepte az elemzőket, a múlt heti aktivitási mutató után már korántsem volt annyira váratlan.

Berlin,,Germany,-,Circa,September,,2019:,Interior,Shot,Of,Edeka
Még az ünnepi készülődés időszakában sincs nagy forgalom a német boltokban. 
Fotó: Shutterstock

A német Ifo intézet decemberi üzleti hangulatindexe romlást mutat. Míg a hangulatindex novemberben 87,2 pont, addig az év utolsó hónapjában 86,4 pontot mutatott, s alatta marad a 87,8-as elemzői várakozásoknak is. A vállalkozók cégük jelenlegi helyzetével szembeni elégedettsége is csökkent, az alindex novemberi 89,4 pontról 88,5 pontra esett. A jövőbeli várakozások pedig szintúgy csökkentek, a mutató a 85,1 pontról 84,3 pontra esett.

Az Ifo elnöke szerint az adatok azt mutatják, hogy a német gazdaság továbbra is gyenge lábakon áll – idézi a  Reuters Clemens Fuestöt, aki az Ifo hétfői közleményében aláhúzta, hogy főleg a feldolgozóipari szereplők bizalma romlott, ők akik a jövővel kapcsolatosan is borúlátóbbak.

A legrosszabb időket pedig az energiaintenzív vállalatok élik. 

A rendelések száma általánosságban visszaesett. Hasonló helyzetben van a kereskedelmi ágazat is, ahol még az ünnepi szezonra is kiábrándító számokat várnak. Az építőiparnál az üzleti bizalom 2005. szeptemberi szintre csökkent. Itt minden második vállalat pesszimista a jövővel kapcsolatban.

Európa legnagyobb gazdaságának egy területén azonban még így is jelentősen javult az üzleti hangulat, mégpedig a szolgáltató szektorban. A vendéglátói egységek helyzete kifejezetten jobb lett.

Klaus Wohlrabe úgy látja, hogy a német gazdaság keresleti problémával küzd. A közgazdász szerint a gazdaság eddigi működése visszaesést jelez az év utolsó negyedévére. Ha a kibocsátás valóban kisebb lesz, akkor a német gazdaság technikai recesszióba süllyedhet.

Aggasztó hírek érkeztek a német gazdaságról

A német versenyszféra június óta folyamatosan zsugorodik. Decemberben mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltató szektor aktvitása visszaesett, ami azt jelenti, hogy a megrendelések száma is alacsony. Az elemzőket meglepték az adatok, növekedést vártak mindkét mutatóban.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.