Nemzetközi gazdaság

Aggasztó hírek érkeztek a német gazdaságról

A német versenyszféra június óta folyamatosan zsugorodik. Decemberben mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltató szektor aktvitása visszaesett, ami azt jelenti, hogy a megrendelések száma is alacsony. Az elemzőket meglepték az adatok, növekedést vártak mindkét mutatóban.

Borús pillanatnyi helyzetképet és közeljövőt mutatnak a német gazdaság legfrissebb adatai, amelyek szerint csökkent az aktivitás, és mivel a fogyasztók bizonytalanok, a megrendelések száma is alacsony.

Glass manufactory during the Christmas season - Genuss Bike Paradies Harz
A német gazdasági aktivitás hónapok óta csökken.
Fotó: Matthias Bein / AFP

Nőtt a német feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) decemberben, ám még mindig messze elmarad a szektor növekedésétől. A decemberi 43,1 pont valamivel magasabb a novemberi 42,6 ponthoz képest, ám az adat még a csökkenő és a növekedő gazdasági aktivitást elválasztó 50 pontos érték alatt maradt.

A mérést a S&P Global készítette 420 feldolgozóipari szereplő beszerzési menedzserének megkérdezésével. Az adatok közt az új megrendelések, a kibocsátás, a foglalkoztatás, a partnerek beszállítási ideje, valamint az eladások szerepeltek.

A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index azonban csökkent az előző havi adathoz képest: míg novemberben 49,6 pontot mértek, addig decemberben már csak 48,4 pontot. A csökkenés viszonylag nagy zuhanás az elemzők várakozásához képest, akik úgy becsülték, hogy az ipar aktivitása 49,8 pontra nő, azaz éppen hogy alig marad el az szektor növekedését jelentő 50-es határtól.

A decemberi adat azt jelenti, hogy a szolgáltatóipar harmadik hónapja zsugorodik, sőt a folyamat az utóbbi hetekben felgyorsult.

A megkérdezett vállalkozások szerint visszafogott a kereslet, az ügyfelek bizonytalanok. Ennek oka pedig főként a geopolitikai bizonytalanság és a magas kamatlábak. A gazdasági aktivitást jellemezte decemberben, hogy az inputköltségek a novemberihez hasonló mértékben nőttek, míg a cégek a fogyasztói árakon nagyobb ütemben emeltek.

Ezt az indexet is a S&P Global állítja össze a szektor 400 vállalatának megkérdezésével. Az érintett ágazatok közé tartozik a nagykereskedelem, a közlekedési, az információs, a kommunikációs, a pénzügyi, a biztosítási, az ingatlan- és az üzleti szolgáltatások.

Az összesített beszerzésimenedzser-index friss adata továbbá azt is jelenti, hogy 

a német versenyszféra és a megrendelések száma a hatodik egymást követő hónapban zsugorodott.

A nemet gazdaság állapotát jelzi, hogy 2020 augusztusa óta legnagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatás szintje, a kibocsátási árak pedig hét hónapja a legmeredekebben nőttek, és az üzleti bizalom is alacsonyan maradt. A munkanélküliségi ráta novemberben 2021 óta a legmagasabb szintre emelkedett.

A német beszerzésimenedzser-index alakulása 1 év
 

Derűlátó a német jegybank

A Bundesbank pénteki friss előrejelzése azonban ellentmond az S&P Global felmérésének. A német jegybank úgy látja, hogy a közeljövőben már nőhet Európa legnagyobb gazdasága.

„2024 elejétől a német gazdaság valószínűleg visszatér a bővülési pályára, és fokozatosan gyorsul” – mondta Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke. A számítások alapján a növekedés várhatóan a jövő évi 0,4 százalékról 2025-re 1,2 százalékra gyorsul.

A jegybank úgy számol, hogy az a bővülő külföldi értékesítési piacok hatására növekedni fog. A stabil az erőteljes bérnövekedés és a csökkenő miatt pedig a háztartások ismét többet fogyaszthatnak. A német jegybank az infláció kapcsán is pozitív, annak folyamatos csökkenésére számít – közölte a BNN Bloomberg.

Betett az ideológiai kormányzás a német gazdaságnak

A két évvel ezelőtt felálló kormány koalíciós megállapodása összesen 453 „valódi” kormányzati vállalást tartalmaz, amelyek teljesülése egyértelmű kritériumok alapján ellenőrizhető.

 

 

beszerzési menedzserindex Németország német gazdaság BMI
Kapcsolódó cikkek