A novemberi kétéves mélypontot jelentő 3,2 százalékról 3,7 százalékra emelkedett a német decemberben, ami teljes mértékben megegyezik az előzetes elemzői várakozások konszenzusával.

A,Purse,With,A,German,Flag,And,Many,Euro,Coins
Németországban 5,9 százalékos az éves átlagos infláció.
Fotó: Shutterstock

A pénzromlás decemberi megugrása a szakértők szerint elsősorban az energiaárak 4,1 százalékos decemberi emelkedése miatt történt, amely mögött a tavaly év végi, kormányzati támogatásokkal csökkentett, mesterségesen alacsony bázisérték állt.

A decemberi inflációs adat összetevői közül az élelmiszerárak emelkedése a várakozásoknak megfelelően 5,5 százalékról 4,5 százalékra lassult, a szolgáltató szektor áremelkedései pedig a novemberi 3,4 százalékról 3,2 százalékra csökkentek.

A volatilis elemektől megtisztított maginflációs mutató, amely nem tartalmazza az energiaárakat és az élelmiszereket, másfél éves mélypontot jelentő 3,5 százalékra mérséklődött decemberre.

A német infláció alakulása 1 év
Megugrott az infláció Németországban az év végére

Havi összehasonlításban a pénzromlás mértéke 0,1 százalékkal emelkedett decemberre, egy hónappal korábban azonban 0,4 százalékos csökkenést mutatott az adat. 

A decemberi adattal kiegészülve most már látszik, hogy az egész éves átlagos infláció mértéke 5,9 százalék volt Németországban.

Rossz hír a magyaroknak – tovább nőtt a német munkanélküliség

A decemberi ugrás megfelelt az előrejelzéseknek. A német munkanélküliség továbbra is hatalmas probléma Európa legnagyobb gazdaságának, amelynek egyre nagyobb visszaeséssel kell szembenéznie.