Rendkívül egyszerű megkerülni a nyugati szankciókat – állítja a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője, Hortay Olivér.

British economy records weakest growth in 65 years in 18 months
A nyugati szankciók megkerülésének pofonegyszerű módjára derült fény.
Fotó: Anadolu via AFP

Példának hozta fel az iráni Petrolkémiai Kereskedelmi Vállalatot, amin keresztül Teherán több közel-keleti fegyveres csoportot támogat – írta meg a Magyar Nemzet. Ez a cég olyan vállalatokkal üzletel, mint a török ASB vagy az orosz RPP, vagyis egyértelműen a nyugati szankciók hatálya alá esik. Ennek ellenére a cég képes rácsatlakozni a globális pénzügyi rendszerre. Ezt úgy oldják meg, hogy az iráni Petrolkémiai Kereskedelmi Vállalat leányvállalatokat hoz létre más országokban, ezek pedig további leányvállalatokat hoznak létre és így tovább. 

A sor végén olyan cégek jönnek létre, mint a briteknél az Aria vagy a Pisco, vagy a Black Tulip Kínában. Ezek a végső cégek már gond nélkül tudnak számlát vezeti a nyugati bankoknál és különböző tranzakciókat bonyolítani 

– magyarázta el Hortay Olivér.

Hozzátette, hogy az egész trükk nem is átláthatatlanul bonyolult, mivel csak néhány lépcsős folyamatokról van szó, a nyugati országoknak mégsem tűnt fel ez a megoldás.  Hortay Olivér szerint ez kvázi azt jelenti, hogy a brit bankok részt vesznek azoknak a fegyveres csoportoknak  felfegyverzésében, mint például a jemeni húszik, akiket a brit légierő a vörös-tengeri krízis miatt bombáz.