Közvetlen katonai fellépést helyezett kilátásba a jemeni húszi lázadók ellen Grant Shapps brit védelmi miniszter a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni támadások folytatódása esetére. Shapps a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában megjelent írásában közölte, hogy a húszik decemberben ötször annyi támadást hajtottak végre a Vörös-tengeren, mint novemberben, és december eleje óta a tízszeresére emelkedett a nemzetközi hajózás biztosítási díjszabása a térségben.

Forces loyal to Yemen's Huthi rebels march through the streets of Sanaa in a show of solidarity with the Palestinians on October 15, 2023. Thousands of protesters poured onto the streets of several Middle East capitals on the Muslim weekend in support of Palestinians amid Israeli air strikes on Gaza in reprisal for a surprise Hamas attack in which more than 1,300 people were killed so far. Israeli forces have responded with heavy bombardment of Gaza, where authorities say more than 2,300 people have been killed. (Photo by MOHAMMED HUWAIS / AFP)
A jemeni húszi erők szimpátianyilvánítási akciója októberben, miután a Hamász megtámadta Izraelt.
 Fotó: AFP

A lázadók arra kényszerítik a konténerszállító hajókat, valamint a nyersolajat és vegyi anyagokat szállító tartályhajókat, hogy Afrikát megkerülve, nyolcezer kilométeres kitérővel érjék el európai célállomásaikat – áll a brit védelmi miniszter cikkében.
Grant Shapps szerint

a vörös-tengeri agresszió folytatódásának megvan az a kockázata is, hogy valaki elszámítja magát, és ez eszkalációhoz, végső soron regionális konfliktushoz vezethet.

A miniszter szerint vannak azonban ennél is nagyobb kockázatok, ugyanis ha a nemzetközi közösség nem védi meg a Vörös-tengert, az felbátoríthatja mindazokat, akik máshol, például a Dél-kínai-tengeren vagy a Krím környékén igyekeznek fenyegetően fellépni. 

Nagy-Britannia kész közvetlen akciók végrehajtására

– írta. 

A miniszter felidézte, hogy a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója a múlt hónapban egy Sea Viper típusú rakétával megsemmisített egy támadó drónt, amellyel a húszi lázadók a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókat vették célba.
Az utóbbi hetekben – különösen a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen indított izraeli hadműveletek kezdete óta – az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen.
Az izraeli hadműveletek előzményeként 

a Hamász október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében.

A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült, és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak. A terrorcselekményre válaszképpen Izrael példátlan hadjáratot indított a Gázai övezetben.