A gyártókapacitások elégtelenek lennének akkor, ha az Egyesült Államoknak egyenrangú ellenféllel kellene harcba bocsátkoznia – az amerikai hadiiparról John JV Venable, a Heritage Foundation elemzőközpont katonapolitikai vezető kutatója, a légierő korábbi ezredese nyilatkozott az MTI-nek.

,2023-07-10,The,Mim-104,Patriot,Is,A,Surface-to-air,Missile,use,as,united,states
Az amerikai hadiipar távolról sem olyan erős, mint gondolnánk.
Fotó: Shutterstock

A kutató kifejtette, hogy 

a Patriot rakéták amerikai gyártási kapacitása évente 300 darab, miközben a közelmúltban volt olyan hét, amikor az izraeli légvédelmet biztosító úgynevezett Acélkupola 1200 rakétát használt fel. 

Hozzátette azt is, hogy az ukrajnai frontról napvilágot látott felvételek szerint akár 30 másodperc alatt használnak fel 30 rakétát, ami azt jelenti, hogy a Patriot légvédelmi rendszer ugyan hatékonyan működik, azonban a 30 másodperc alatt elhasznált mennyiség az amerikai éves gyártási kapacitás 10 százaléka.

John JV Venable szerint Joe Biden elnök hadiipart élénkítő tervei jó irányba mutatnak, de úgy látja, hogy a Patriot gyártási kapacitás duplájára emeléséről van szó az elnök terveiben, ami még mindig kevés egy egyenrangú ellenféllel szemben.

Joe Biden szerint Ukrajna támogatása igazából az amerikai gazdaság motorja

A Biden-adminisztráció azon dolgozik, hogy a szenátus után a képviselőházon is átverje a 95 milliárd dolláros segélycsomagot, amiből Ukrajnát és Izraelt is katonailag támogatnák. Az elnök kifejtette, hogy a Kijevnek szánt 60 milliárd dollár a valóságban az amerikai gazdaságot hajtaná.

Joe Biden szerint az Ukrajnának szánt csomagban olyan katonai felszerelések vannak, amik jelenleg amerikai raktárakban állnak. 

Ha ezeket elküldik Kijevnek, akkor a szóban forgó 60 milliárd dollárt a saját hadiiparukba pumpálják, ráadásul a korábbi termelést még fokoznák is vele. 

Ez a beruházás így hajtaná a gazdaságot és munkahelyeket is teremtene.