Nemzetközi gazdaság

Fegyverkeznének a németek

Németországban elvégeztek egy reprezentatív felmérést, amiből kiderült, hogy a lakosság többsége többet költene a védelmi kiadásokra. A PwC kutatása szerint az emberek 57 százaléka legalább a GDP 2 százalékát fordítaná katonai kiadásokra, de sokak szerint még ennél is többet kellene szánni erre a területre.

A németek többsége – mintegy 68 százaléka – egyetért azzal a kormányzati elképzeléssel, hogy bővíteni kellene az ország védelmi képességeit – derült ki a PwC üzleti tanácsadó cég által készített, kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.

Returning troops of the German armed forces Bundeswehr who had served under the UN mission in Mali, MINUSMA, disembark of an A400M military cargo aircraft at the military air base in Wunstorf, northern Germany, on December 15, 2023. Germany on December 12, 2023 said it had ended its participation in the MINUSMA, in a pullout ordered by Mali's military leaders, after German troops had been a key pillar of the MINUSMA mission since Paris pulled its forces out from Mali in 2022. (Photo by Ronny Hartmann / AFP)
Fegyverkeznének a németek.
Fotó: AFP

A válaszadók többsége szükségesnek tartja, hogy több pénzt fordítsanak a védelmi fejlesztésekre. 

57 százalék támogatja azt az elképzelést, hogy a 2 százalékát vagy még többet ilyen irányú befektetésekre kellene költeni. 

A megkérdezettek 31 százaléka jelezte azt, hogy ezt nem tartja jó ötletnek.

Mintegy 58 százalék szükségesnek nevezte a NATO keleti peremén állomásozó csapatok bővítését, különös tekintettel a Litvániába tervezett német harci alakulatra. Ugyanakkor a német hadseregre vonatkozó kérdés kapcsán csak 45,5 százalék nyilatkozott pozitívan, míg két évvel ezelőtt még 54 százaléknak volt kedvező véleménye a Bundeswehr működéséről.

Európa már Trump újraválasztására készül, többen sürgetik a védelmi kiadások emelését

Európának több pénzt kell a védelmi kiadásaiba fektetnie – mondta közös sajtótájékoztatóján az észt miniszterelnök és az Európai Parlament elnöke. A két vezető Donald Trump szavaira reagált. Az amerikai elnökjelölt egy beszédében azt taglalta, hogy az USA nem védené meg azokat a NATO-tagokat, akik nem teljesítik a védelmi kiadásokra vonatkozó vállalásaikat.

Olaf Scholz német kancellár 2022 márciusában jelentette be, hogy fordulópont érkezett el a német védelmi politikában az orosz–ukrán háború kirobbanása következtében.  

A PwC 2022 nyarán is készített felmérést a témában, akkor az rajzolódott ki világosan, hogy az embereket sokkolta az Ukrajna elleni orosz támadás, és egyértelműen változott a hozzáállásuk a védelmi kérdésekhez.

A 2024 januárjában készült reprezentatív felmérés eredményei azt mutatják, hogy az emberek továbbra is aggódnak, és szeretnék, ha az ország vezetése nagyobb erőfeszítéseket tenne a biztonság megerősítése érdekében

– közölte Wolfgang Zink, a felmérés egyik szerzője.

 

Németország Ukrajna orosz-ukrán háború fegyverkezés védelmi kiadás
Kapcsolódó cikkek