Nemzetközi gazdaság

Indiai kitérő után megy az orosz olaj Amerikába

A kedvezményes áron vásárolt olajat az indiaiak feldolgozzák még mielőtt továbbküldenék.

India januárban is növelte az oroszországi eredetű olaj behozatalát, ami elérte a napi 1,7 millió hordós mennyiséget, ami jóval több a decemberi napi 1,2 milliónál. Mindezzel párhuzamosan az Egyesült Államok lett az indiai finomított termékek kivitelének első számú célpontja.

Images from The Navi Port Area As GDP Figures Are Released
Fotó: Bloomberg

Mindez azt is jelzi, hogy India még mindig képes a korábbiaknál több orosz olajat felszívni a világpiacon, miközben az orosz olajra és finomított termékekre embargót kivető amerikaiak mintegy napi 200 ezer hordóra növelték az Indiából származó termékek, főként a VGO – ez egyfajta félkész, főként dízel és benzin termelésére alkalmas árucikk – importját.

A VGO az Ukrajnával szembeni orosz támadás előtt hagyományosan Oroszországból érkezett a tengerentúlra. 

Mivel erre már nincs mód, helyette a Reliance Energy és a Nayara Energy finomítóiból szállítják azt Amerikába, ám ezek a létesítmények jelenleg orosz olajat dolgoznak fel – írja a Telegraph India.

A Reliance és a Nayara a két legnagyobb vásárlója az orosz olajnak az országban, de újabban az olyan állami óriások, mint az IndianOil Corporation, a Bharat Petroleum vagy a Hindustan Petroleum is egyre szívesebben vesznek az olcsó olajból.

A Reliance napi 600 ezer hordós orosz importja a cég finomítói kapacitásainak felét teszi ki, míg a Nayara szinte csak orosz olajjal dolgozik. Mintegy 68 tanker érkezett már meg Oroszországból Indiába, vagy tart az ország kikötői felé, ami nem csoda, hiszen 

a feltételezések szerint hordónként mintegy 10 dolláros kedvezményt kapnak az indiai vevők, ami tankerenként 10 milliós megtakarítás.

A háború kitörése óta India bár párbeszédet sürgetett, a nyugat kéréseit az orosz olajimport mellőzése kapcsán elengedte a füle mellett, mondván arra szüksége van 1,4 milliárd fős lakossága energiabiztonságának megőrzése céljából, ráadásul az orosz olaj olcsóbb is versenytársainál. A finomított indiai termékek első számú piaca így az Egyesült Államok, amit az Egyesült Arab Emírségek, majd Szingapúr követ.

A friss adatok azt mutatják, hogy a napi 5,4 millió hordós indiai kereslet 30 százaléka Oroszországból érkezik, amit 15-20 százalékos belföldi termelés egészít ki, míg az olajigény másik fele más forrásokból jön, ám a szaúdi eredetű szállítások csökkentek.

 

India olajfinomító olajpiac
Kapcsolódó cikkek