Illegalitásba burkolódzó, feketepiaci kriptobarlangokba járnak az argentinok, hogy fizikális pesójukat olyan kriptodevizákra tudják cserélni, melyek értéke az amerikai dollárhoz kötötten mozog, hogy elkerüljék az argentin fizetőeszköz folyamatos értékvesztése okozta anyagi viszontagságokat. Az a dél-amerikai országban decemberben 211 százalékra ugrott, a peso dollárral szembeni több száz százalékos leértékelődését pedig csak a központi árfolyamjegyzés tudta megállítani – legalábbis látszólag. 

A supporter of Argentina's President-elect Javier Milei displays a one hundred dollar bill placard with an image of the future president as he waits outside the Congress before his inauguration ceremony, in Buenos Aires on December 10, 2023. Javier Milei will on Sunday be sworn in as Argentina's president, as the country steels itself for harsh spending cuts and economic reforms aimed at curbing rampant inflation. (Photo by Luis ROBAYO / AFP)
Kriptobarlangokban adnak túl folyamatosan értéktelenedő pesójukon az argentinok.
Fotó: Luis Robayo / AFP

Az előző argentin kormány ugyanis a 365-ös szinten fixálta korábban a dollárral szembeni pesoárfolyamot, hogy elejét vegye az árfolyamveszteségek elharapódzásának, az újonnan hatalomra került Milei-kormány pedig ez a rátát nemrég 829-re emelte, hogy közelítse a hivatalos árfolyamot a korlátozással párhuzamosan kialakult, úgynevezett kékdollár-rátához, amelyen valóban lehet is valutát váltani az országban. Ez jelenleg 1115 pesót garantál 1 dollárért cserébe.

Az államcsődök országának gondjait a dollár sem lenne képes orvosolni

Argentína az infláció elleni harc nevében már bármit bevetne – pontosabban csak majdnem bármit: a tudatos gazdasági tervezés távol áll a kormányzattól.

A korlátozások nyomán ugyanis a fizikai dollártartalék folyamatosan csökken az országban mind a bankoknál, mind a feketepiaci valutaváltóknál, a kereslet viszont töretlenül fennáll iránta, ezért van, hogy egyes ügyféligényeket bankók hiányában ki sem tudnak szolgálni a felek: ennek a keresletnek a kielégítésére jöttek létre a kriptobarlangok, amelyek a fizikai pesóért cserébe dollárhoz kötött stabilcoinokat adnak az ügyfeleknek, amelyeket ezután kriptotárcáikban biztonságosan és olcsón tudnak tárolni – a fizikális dollárjaikat ugyanis hivatalosan nem is tehetnék be a bankba, mert azt a kormányzat korábban kifejezetten megtiltotta, így a párnaciháknál az online tárcák nagyságrendekkel vonzóbbak.     

A dollár-argentin peso árfolyam 5 év
Brutális értékvesztésen van túl a peso a dollárral szemben

A kriptobarlangok ezért még annak ellenére is hatalmas népszerűségnek örvendenek, hogy a rendőrség a múltban több alkalommal is lecsapott rájuk. Guillermo Escudero, a CryptoMarket stratégiai vezetője a Cointelegraphnak hozzátette: a kriptobarlangok mégis hamarosan nagyot veszíthetnek majd jelentőségükből, mivel egyre több elemző vélekedik úgy, hogy a Milei-kormány inkább előbb, mintsem utóbb felszámolja majd a központi árfolyamjegyzések rendszerét, csökkentve ezzel a feketepiaci keresletet.