A Verdi szakszervezet felhívására egynapos sztrájkot tart szerdán a Lufthansa földi kiszolgálószemélyzete Németországban, így jókora fennakadások várhatók a legforgalmasabb repülőtereken, például Münchenben, Hamburgban, Berlinben, Frankfurtban és Düsseldorfban.

Airport Security Workers Call One-Day Strike
Szerdán is leállnak a német repülőterek.
Fotó: Getty Images

Gyakorlatilag mindennapossá váltak a sztrájkok Európa legnagyobb, de gyengélkedő gazdaságában, a múlt héten a biztonsági személyzet munkabeszüntetése miatt kellett több száz járatot törölni. A földi személyzet sztrájkja szerdán hajnali négy órakor kezdődik, és legalább csütörtök reggel hétig tart majd – jelentette be hétfőn a szakszervezet.

Mivel beszünteti a munkát a teljes földi személyzet, a Verdi arra számít, hogy a sztrájkban a Lufthansa és a többi légitársaság több mint százezer járatának 80-90 százaléka lesz majd érintett, vagyis hatalmas káosz várható a német repülőtereken.

A Deutsche Welle tudósítása szerint a Lufthansa élesen bírálta a szakszervezetet. 

Ilyen hosszúságú és kiterjedésű sztrájkot hirdetni érthetetlen a tárgyalások előtt

– hangsúlyozta a légitársaság.

A földi kiszolgálószemélyzet 25 ezer munkavállalóját képviselő Verdi és a légitársaság között ugyanis folyamatban van az egyeztetés a kollektív szerződésről, de az újabb tárgyalási fordulót csak február 12-én tartják. A szakszervezet január 23-án elutasította a Lufthansa bérajánlatát, mert túl alacsonynak tartja.

Warning strike by security staff at airports - Frankfurt
A járatok 80-90 százalékát érinti majd a munkabeszüntetés.
Fotó: Getty Images

A Verdi 12,5 százalékos, de legalább havi ötszáz eurós béremelést követel, plusz egyszeri, háromezer eurós inflációs kompenzációt. (Egy euró 384,7 forint.) A szerdai „figyelmeztető sztrájk” célja nyomást gyakorolni a munkaadóra a következő egyeztetés előtt.

A szakszervezet felhíva a figyelmet: a tagjai készek hosszabb ideig is sztrájkolni, ha a Lufthansa nem enged. 

A légitársaságnak pedig van elég baja, kedden a leányvállalatánál, a Discover Airlinesnál kezdenek kétnapos munkabeszüntetésbe a pilóták.

A Verdi 1,9 millió tagjával a második legnagyobb német szakszervezet az IG Metall után, több különböző szektor munkavállalóit tömöríti. A Verdi szervezte a tömegközlekedési dolgozók múlt heti sztrájkját is, a Német Mozdonyvezetők Szakszervezete (GDL) pedig az eddigi leghosszabb, hatnapos vasutassztrájkot.