Az orosz invázió kezdete után két évvel 486 milliárd dollárba kerülne Ukrajna újjáépítése a Világbank, az ENSZ és az Európai Bizottság legfrissebb tanulmánya szerint – ez 2,8-szorosa az ország valószínű 2023-as GDP-jének. (Egy dollár 362,3 forint.)

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WARA woman walks among debris of a residential building partially destroyed by a missile attack in the town of Selydove, Donetsk region, on February 8, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
A legtöbb pénzt a lakóépületek újjáépítésére kell fordítani.
Fotó: AFP

A csütörtökön nyilvánosságra hozott becslés tartalmazza az épületek és az infrastruktúra közvetlen fizikai károsodását, a háború hatását az emberek életére és megélhetésére, valamint a „jobbá újjáépítés” költségeit, számolt be a Reuters.

Az újjáépítésre tíz év alatt fordítandó új összeg jóval nagyobb, mint az a 411 milliárd, amelyet tavaly márciusban becsültek. 

A legtöbb pénzt, a teljes összeg 17 százalékát, vagyis 80 milliárd dollárt a lakóépületek építésére kell fordítani,

a közlekedésre 74 milliárd dollárt (15 százalék), a kereskedelmi és ipari újjáépítésre 67,5 milliárd dollárt (14 százalék).

Felfoghatatlanul nagy összeg

„A 486 milliárd dollár felfoghatatlanul nagy összeg, és természetesen tükrözi a valós szükségleteket” – hangsúlyozta Arup Banerji, a Világbank kelet-európai régiós igazgatója. Hozzátette azonban, hogy a háború első hónapjaihoz képest az okozott kár jelentősen csökkent.

A woman reacts outside a damaged building in Kharkiv on January 24, 2024 one day after after a Russian missile barrage across the country. (Photo by SERGEY BOBOK / AFP)
Súlyos károk érték az ukrajnai utakat.
Fotó: AFP

A harcok közvetlen kára elérte a 152 milliárd dollárt, a donyecki, harkovi, luhanszki, zsaporizsjai, herszoni és kijevi térség érintett a leginkább. A közvetett költségek valószínűleg további 499 milliárdot tesznek ki – a fennakadások a termelésben és a kereskedelemben, valamint az olyan háborúval kapcsolatos kiadások, mint például a romok eltakarítása. Súlyosan megsérült a háborúban több világörökségi épület, több száz kulturális és turisztikai helyszín is.

Az új becslés ráadásul nem is tartalmazza azt az összeget, amelyet az ukrán költségvetésben vagy nemzetközi anyagi segítségből – például az részéről – már elkülönítettek újjáépítésre.

Minden fillért kipréselnek a költségvetésből

A jelentés által feltérképezett veszteségek megdöbbentők: mintegy kétmillió lakóegység – Ukrajna teljes lakásállományának mintegy tíz százaléka – rongálódott vagy semmisült meg, valamint 8400 km-nyi autópálya, autóút és egyéb országos út, továbbá közel 300 híd. Ukrajnának mintegy 

15 milliárd dollárra van szüksége ahhoz, hogy 2024-ig fedezni tudja a legsürgetőbb javítási, helyreállítási és újjáépítési munkálatokat,

amelyből mintegy 5,5 milliárd dollárra van fedezet.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WARThis handout photograph taken and released by National Police of Ukraine on February 14, 2024, shows rescuers extinguish a fire in a residential building following a missile attack in Selydove, Donetsk region, amid the Russian invasion of Ukraine. Ukrainian officials said a Russian rocket strike killed at least three people, including a 38-year-old pregnant woman and her nine-year-old son. (Photo by Handout / National Police of Ukraine / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /HO/ NATIONAL POLICE OF UKRAINE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Megrongálódott vagy megsemmisült az ukrán lakásállomány tíz százaléka.
Fotó: AFP

Banerji dicsérte az ukrán kormányt, amiért „minden lehetséges fillért” kipréselt a költségvetésből a költségek, köztük az állami támogatások fedezésére, hogy az emberek ne zuhanjanak mélyszegénységbe. Emellett mintegy 200 különálló reformot terveznek a legkülönbözőbb területeken, hogy elősegítsék a gazdaság növekedését, a magántőke bevonzását, az adóbevételek emelését. „Ukrajna kezd sokkal inkább magáénak érezni a saját jövőjét” – fogalmazott.

Az ukrán gazdaság egyébként szerinte figyelemre méltóan ellenállónak bizonyult a háború alatt. 2023 első három negyedévében több mint négymilliárd dollárnyi közvetlen külföldi befektetés áramlott Ukrajnába, ami azt mutatja, hogy piac jó lehetőségeket lát az országban, tette hozzá. Ötből négy cég a háború ellenére is folytatta munkát.

Lassan külföldről is hazatérnek a menekültek: 2023 elején még 8,1, decemberben már csak 5,9 millióan éltek a határokon kívül. Az országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerülők száma is 3,7 millióra csökkent a 2023 tavaszán mért 5,4 millióról.