A „Jobb ár” akció jelentősen hozzájárult az letöréséhez Szerbiában – mutatta ki számszerűen a helyi statisztikai hivatal. Tomislav Momirovic kereskedelmi miniszter a köztelevízió élő adásában jelentette be, hogy új lendülettel, újabb termékekkel kibővítve hamarosan folytatódik a kötelező akció. 

Az alapélelmiszereknél kötelező a folyamatosa akciózás / Fotó: Tóth Péter

Tavaly 16,5 százalékos inflációt jegyeztek Szerbiában, mostanra ezt sikerült 6 százalék alá szorítani. A jegybank célja, hogy év végéig a 3 százalék plusz-mínusz 1,5 százalékos sávba térjen vissza a pénzromlás üteme. A kormány egyik alapvető kötelességének nevezte, hogy megvédje polgárait a magas piaci áraktól. Az újabb akciósorozat a régire épül és még több terméket von be a vonzóbb árakon árusítandó termékek körébe.

A „Jobb ár” akció eredetileg 36 termékcsoportot ölelt fel. A lényege, hogy akciózásra kötelezik a kereskedőket az infláció letörése érdekében. 

A kormányrendelet értelmében a kereskedők kötelesek legalább egy terméket akciós áron kínálni minden kijelölt kategóriából. A kijelölt termékek között szerepelt többek közt a tej, a joghurt, egy bizonyos sajtféleség, az alma, a burgonya, egyes tésztafélék, a csirkehús, bizonyos felvágottfajták, egyes üdítőitalok, a kávé, a babatáp, a babasampon, a babafürdető, a pelenka, toalettpapír, az egészségügyi betét, a mosogatószer és a mosószer. 

A miniszter jelezte, hogy új termékfajtákkal bővítik a listát, de konkrétumokat ezúttal nem közölt. Szerbiában a hivatalos statisztikai adatok szerint januárban éves szinten 6,4, februárban 5,6 százalék volt a pénzromlás üteme.