Kilenc hónap után először bővült a német ipari termelés januárban, hála az energiaigényes ágazatokon belüli meglepő növekedésnek – derült ki a Szövetségi Statisztikai Hivatal, a Destatis pénteki jelentéséből.

BMW Battery Cell Competence Center német ipar
Januárban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a német ipari termelés. 
Fotó: AFP

A német ipari termelés 2024 januárjában 1 százalékkal nőtt havi szinten, a 0,6 százalékos piaci várakozásokkal szemben, ami jelentős irányváltás a tavaly decemberi 2 százalékos csökkenés után.

A legutóbbi adat 2023 februárja óta a leggyorsabb ipari termelésnövekedést is jelezte, amelyet elsősorban 

  • a vegyipar 4,7; 
  • az élelmiszeripar 5,9; 
  • valamint a gépgyártás 11,1 százalékos 

növekedése támogatott. Ezzel szemben az az autóipar meredeken, 7,6 százalékkal esett. Összességében a termelés 2023-ban 1,5 százalékkal zsugorodott.

A német ipari termelés alakulása 1 év
 

A termelői árak januárban 4,4 százalékkal csökkentek éves szinten, elmaradva a 6,6 százalékos csökkenésre vonatkozó várakozásoktól és a tavaly decemberi 8,6 százalékos csökkenéstől is.

Ez a hetedik egymást követő havi esés volt, de a legalacsonyabb tavaly július óta, az energiaköltségek 23,5 százalékos csökkenése közepette.

A köztes termékek ára 3,7 százalékkal esett, amit a fémek 8,1; a műtrágya és nitrogén 38,8; a papír 21,8; valamint a haszonállatok takarmányának 18,4 százalékos csökkenése súlyozott. Ezzel szemben a nem tartós fogyasztási cikkek árai 1,1 százalékkal emelkedtek, a beruházási javak 3; a gépek 4; a gépjárművek árai pedig 2,4 százalékkal ugrottak meg.

Az energia nélkül a termelői árak decemberben 0,5 százalékkal voltak alacsonyabbak. Havi szinten a termelői árak 0,2 százalékkal emelkedtek, ami megfelelt az előrejelzéseknek, szembe menve a decemberi 1,2 százalékos csökkenéssel.

A pocsék német ipari teljesítmény a magyar gazdaságot is hazavághatja

Nem véletlenül zuhant össze a magyar ipar és kivitel tavaly év végén: a német ipar decemberben három százalékkal esett vissza éves szinten, ráadásul a havi adatok is rosszabbak lettek a vártnál. Mindez azért is probléma, mert a hazai gazdaság egyre kevésbé tudja függetleníteni magát a német folyamatoktól.