Tovább folytatódik Európa legnagyobb gazdaságának a kálváriája, miután a német ipari termelés októberben váratlanul tovább csökkent, elsősorban a gépgyártás és az energiaigényes ágazatok gyengélkedése miatt – derült ki a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki adataiból.

német ipari termelés
A német ipari termelés váratlanul októberben is lejtőn maradt.
Fotó: THOMAS KIENZLE / AFP

A gyári aktivitás 0,4 százalékkal csökkent októberben, ami, bár enyhülést jelent a szeptemberi 1,3-es zuhanáshoz képest, de így is messze elmaradt az elemzők által várt 0,2 százalékos növekedéstől. Ez ráadásul már az ötödik egymást követő hónap, amikor az ipari termelés lefelé mozog.

Éves szinten a termelés 3,5 százalékkal zsugorodott, ami alig változott az előző havi 3,6 százalékos csökkenéshez képest.

 

A stabil gyengeséget elsősorban a gépgyártás okozta, amely 6,3 százalékot csökkent októberben. Ezt még a meglepően jól teljesítő autóipar sem tudta ellensúlyozni, amely 0,7 százalékot növekedett a hónap során.

Az ipari termelés a beruházási javak és a félkész termékek esetében 1, valamint 0,4 százalékkal csökkent, míg a fogyasztási cikkek esetében 0,4 százalékkal nőtt. Az iparon kívül az energiatermelés 7,1 százalékos növekedést mutatott.

Tovább folytatódik a német ipar nyomorúsága, mivel az elmúlt két év gyenge rendelésállománya most kíméletlenül rátapos a termelésre. A csütörtöki adatok azt jelzik, hogy a gazdaság valószínűleg a negyedik negyedévben is zsugorodni fog

– mondta Thomas Gitzel, a VP Bankcsoport vezető közgazdásza.

Már áramra sincs szükség, annyira döcög a német ipari termelés

Több mint harminc éve nem volt ilyen alacsony az energiafogyasztás, és akkor az ország még két részre volt osztva.