Veszélyben vannak az olajfinomítók, leállhat a globális kapacitás 21 százaléka a haszonkulcs visszaesése és a karbonkibocsátás csökkentésére irányuló nyomás miatt, figyelmeztetett csütörtökön nyilvánosságra hozott elemzésében a Wood Mckenzie energetikai tanácsadó.

Nigeria's $21 Billion Dangote Mega Oil Refinery Opening
A nigériai Dangote olajfinomító a 7. legnagyobb a világon, és elveszi az európaiak üzletét / Fotó: GettyImages

A cég a Reuters tudósítása szerint 465 finomítót elemzett, és azt találta, hogy Európában és Kínában fenyegeti a legtöbbet a leállás, ami napi 3,9 millió hordó kiesését jelentené. Az európai létesítmények közül 11 magas kockázatú, ami ebben a kategóriában 45 százalékot tesz ki.

Az ágazat környezetvédelmi tanácsadó szervezete, a CONCAWE adatai szerint a kontinensen 2009 óta mintegy harminc finomítót zártak be az erősödő közel-keleti és ázsiai verseny és a koronavírus-járvány miatt, még majdnem kilencven működik, a bankok messze elkerülik a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégek finanszírozását. 

A Wood Mac elemzése szerint 

a benzingyártás árrése az évtized végére várhatóan gyengülni fog a kereslet csökkenésével és az Oroszországgal szembeni szankciók enyhülésével, miközben a várható szén-dioxid-adók is elkezdenek majd hatni.

Az olajfinomítók bezárása az egyetlen opció

Annyira megnőhetnek a működési költségek, hogy „a bezárás maradhat az egyetlen opció”, vélekedett Emma Fox, a cég vezető olaj- és vegyipari elemzője.

Chinese teapot refiner using Shell tie-up to launch overseas push
--FILE--View of an oil refinery of Shandong Hengyuan Petrochemical Co. in Dezhou city, east China's Shandong province..A Chinese private refiner that agreed to buy a stake in Royal Dutch Shell's Malaysia oil refinery will focus on expanding overseas while limiting domestic investment, the company's chairman told Reuters in an interview on Thursday (10 ). Shandong Hengyuan Petrochemical Co last month agreed to buy a 51 percent stake in Shell Refining Co Malaysia for $66.3 million, becoming one of China's few non-major refining firms that own an overseas refinery asset. Shell Refining's main asset is the 156,000 barrels-per-day refinery at Port Dickson that mainly provides fuel to the domestic market. Facing a surplus in Chinese refining capacity, the Shandong firm wants to boost the trading of oil products by working with Shell, and also expand the higher-value chemicals business at its plant in the eastern province of Shandong, said Wang Youde, chairman of Hengyuan Petrochemical. (Photo by Da qing / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Az olajfinomítók közül Kínában elsősorban a független kicsik vannak veszélyben / Fotó: Da Qing / AFP

Az európaiak helyzetét nehezíti a most megépült nigériai Dangote finomító, amely napi 650 ezer hordós kapacitásával a hetedik legnagyobb a világon, napi 50 millió liter benzint és 15 millió liter gázolajat gyárt. 

Nagyrészt kiváltja az Afrikába irányuló, több évtizede fennálló európai exportot,

amelynek értéke elérte az évi 17 milliárd dollárt. (Egy dollár 366,6 forint.)

A Dangote finomító januárban kezdett termelni, de még nem szerepel a Wood Mac elemzésében.

Kínában hét finomító magas kockázatú, de ezek mind kicsi, független üzemek. A gyakran csak „teáskannának” nevezett kis finomítókra szigorúbb kormányzati szabályozás vonatkozik, és versenyeznek a nagyobb integrált üzemekkel, amelyek jellemzően állami tulajdonban vannak és összetettebbek.