Sherrod Brown ohiói demokrata képviselő arra kérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy vizsgálja meg a Nippon Steel kínai üzleti kapcsolatait. Brown a Horizon Advisory tanácsadó cég jelentése alapján fejezte ki aggodalmát, amely szerint a japán acélgyártó kitettsége és kínai tevékenységei nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. 

Nippon Steel of Japan plans to buy US SteelA logo of Nippon Steel is pictured in Chiyoda Ward, Tokyo on March 15, 2024. US President Joe Biden opposed planned sale of U.S. Steel to Nippon Steel, a Japanese Firm, on March 14th. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Yoko Miwa / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó:  AFP

A politikus ezzel igyekszik megakadályozni, hogy a Nippon Steel felvásárolja az ikonikus amerikai acélgyártót, a US Steelt. Az üzlet létrejöttét még tavaly decemberben jelentették be a felek, a tranzakció értéke az adósságátvállalással együtt mintegy 14,9 milliárd dollárt tesz ki. A vállalat megtartja a nevét és pittsburghi székhelyét, ahol 1901-ben John Pierpont Morgan és Andrew Carnegie megalapította. 

A Nippon Steel arra is kötelezettséget vállalt, hogy a szakszervezetekkel kötött kollektív szerződéseket is tiszteletben tartja. Azonban az elnökválasztás előtt mindkét oldalról bírálják az ügyletet: Donald Trump, a republikánusok jelöltje kijelentette, hogy azonnal blokkolná az üzletet, ha ősszel legyőzi Joe Biden regnáló demokrata elnököt.

Biden a múlt hónapban tiltakozott az akvizíció ellen, szerinte létfontosságú, hogy az Egyesült Államok iparosításában fontos szerepet játszó cég hazai tulajdonban és működtetésben maradjon. A politikus azonban nem tett említést a Nippon kínai üzletéről, ehelyett az amerikai munkahelyek megtartásának szükségességére összpontosított.

Pennsylvania azon néhány billegő állam közé tartozik, amelyek szavazataikkal eldönthetik az idei amerikai elnökválasztást. Az újrázni készülő vezető 2020-ban szűk többséggel hozta el az államot Donald Trump ellenében, Biden most a szakszervezetek támogatását igyekszik megszerezni. A pennsylvaniai szavazók megnyerése politikai megfigyelők szerint minden más szempontot felülír, azonban

az amerikai–japán kapcsolatokat súlyos csapásként érintené a világ negyedik legnagyobb acélgyártójának a kikosarazása.

Azon túl, hogy a szövetségesek között barátságtalan lépésnek számítana, az amerikai befektetésekben gondolkozó japán vállalatokat is elriaszthatja, ami nem tenne jót az amerikai gazdaságnak. Ugyan a Horizon szerint a Nippon nem követett el jogi vétséget, de azt állítja, hogy japán cég jelentős szerepet játszott a kínai acélipar fejlődésének elősegítésében.

A Nippon szerint a Horizon jelentése pontatlanságokkal és félrevezetésekkel tartalmaz, egyben hangsúlyozta, hogy Kínában csak korlátozottan működik, ami globális termelési kapacitásának kevesebb mint 5 százalékát teszi ki. Azonban az elnökválasztás előtt aligha hagyják jóvá a hatalmas üzletet, amit ráadásul az érdekvédelmi szerveztek sem támogatnak.

A befolyásos amerikai szakszervezet, a US Steel munkavállalóit képviselő United Steelworkers (USW) közölte, hogy nem támogatja az ügylet létrejöttét. Az USW szerint bár a Nippon számos kötelezettséget vállalt, például 2026 szeptemberig nem bocsát el munkavállalókat, de egyéb javaslataikat a cég figyelmen kívül hagyta. Az érdekvédelmi szervezet hozzátette: nyitott az egyeztetésekre.

Már nyerészkednek Ukrajna újjáépítésén a nyugati vállalatok, és még többet remélnek

Egyelőre nem látni, hogy mikor ér véget az orosz–ukrán háború, ám az biztos, hogy az valamikor megtörténik. A befektetők már ugrásra készen állnak, hogy a béke vagy legalábbis a hosszú távú tűzszünet megkötése után az elsők között léphessenek Ukrajna újjáépítésének piacára. Sőt, egyes nyugati vállalatok már betelepültek a háborúban álló országba és munkának láttak.