Könnyen kútba eshet a US Steel 14,1 milliárd dolláros felvásárlása, melyre a japán Nippon Steel készül. A Biden-adminisztráció legfőbb gazdasági tanácsadója csütörtökön közölte, hogy  az ügylet komoly vizsgálatot igényel a nemzetbiztonságra és az ellátási láncokra gyakorolt ​​lehetséges hatásai miatt.

Los,Angeles,,California,,Usa,-,12,June,2019:,Illustrative,Editorial
Fotó: Shutterstock

Ez olyan típusú tranzakció, amelyre a Kongresszus külföldi befektetésekkel foglalkozó ügynökségközi bizottsága felhatalmazást adott a Biden-adminisztrációnak a kivizsgálásra

 – mondta Lael Brainard nemzetgazdasági tanácsadó, hozzátéve: a kormány készen áll az alapos vizsgálatra és cselekedni fog, ha ennek szükségét érzi.

A US Steel csütörtökön közölte, hogy önként jelentkezett a pénzügyminisztérium Cfius felülvizsgálatára. Az amerikai cég szerint a Nippon Steel „köztiszteletben álló és megbízható vállalat”, amely elkötelezett a US Steel összes alkalmazottja, közössége és ügyfele iránt.

A Wall Street Journal emlékeztet, hogy

 a US Steel központja és néhány üzeme Pennsylvaniában található, ahol Bidennek 2024-ben mindenképpen nyernie meg kell a második elnöki ciklushoz.

Az Egyesült Acélmunkások szakszervezete üdvözölte a Fehér Ház nyilatkozatát. 

Az ügylet bejelentése óta a Kongresszus több tagja is aggodalmát fejezte ki az akvizícióval kapcsolatban, és néhányan azt mondták, hogy megpróbálják megállítani a japán acélgyártó amerikai terjeszkedését.

John Fetterman demokrata szenátor és három pennsylvaniai demokrata törvényhozó levelet küldtek a Nippon Steelnek, amelyben arra kérték a cég vezetőit, hogy magyarázzák el, hány amerikai acélmunkást tartanak meg a felvásárlás után, s milyen terveik vannak a vállalat szakszervezeti szerződésével kapcsolatban. Ellenzi a felvásárlást JD Vance republikánus szenátor is, mondván, mindent megtesz a nemzet biztonságának, az acélipar és dolgozók jövője védelmében.

A hét elején bejelentett megállapodás lezárta a US Steel hónapokig tartó értékesítési folyamatát. A 122 éve alapított US Steel fontos szerepet játszott az Egyesült Államok 20. századi iparosításában.

A US Steel várhatóan megtartja nevét, márkáját és pittsburghi székhelyét az ügylet lezárását követően.