Úgy tűnik, nem áll le Irán a szombat esti dróntámadás után és tovább fenyegetőzik újabb célpontokat megjelölve, amelyek a perzsa állam haragját kiváltották. Szombat este Irán dróntámadást indított Izrael ellen, az első hírek még több tucatról szóltak, később kiderült, hogy valójában 300 drónt és több rakétát is kilőttek a mintegy kétezer kilométerre lévő országból. Az eset közvetlen előzménye, hogy április 1-jén izraeli erők légicsapást mértek az iráni damaszkuszi nagykövetség épületére, és megölték az Iráni Forradalmi Gárda több tisztjét.

A handout picture provided by the Iranian Army media office on January 19, 2024, shows the launch of a missile during a military drill at an undisclosed location in southern Iran. (Photo by Iranian Army office / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /IRANIAN ARMY MEDIA OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg éjszaka bejelentette, hogy fegyveres erői lelőtték Irán drónjainak és rakétáinak több mint 99 százalékát, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap reggel pedig megesküdött, hogy országa győzelmet fog aratni.

Az izraeli Channel 12 TV közben egy meg nem nevezett izraeli tisztviselőt idézett, aki azt mondta, hogy „jelentős válasz” lesz a támadásra.

Irán ugyanakkor a tegnap estinél is erősebb válaszcsapással fenyeget ebben az esetben, sőt, azt ígérte, hogy Izrael támogatása esetén a térségben lévő amerikai támaszpontok lesznek a következő célpontok.

A gázai háború, amely október 7-én a Hamász Izrael elleni támadásával kezdődött, felerősítette a feszültséget a térségben, és átterjedt Libanonra és Szíriára is. A Fars iráni hírügynökség egy forrásra hivatkozva azt mondta, hogy Teherán szorosan figyelemmel kíséri 

Jordániát, amely Izraelt támogató bármilyen lépés esetén a következő célpont lehet.

Amerikai egységek vannak a térségben

A CNN szerint a Dwight D. Eisenhower légiszállító csapásmérő csoport továbbra is a régióban marad. A csapásmérő csoportba 6 ezer tengerész tartozik, a kötelékbe tartozó hadihajók képesek rakétákat elfogni. Az egységhez tartozik továbbá egy csapásmérő légi vadász század is. Ezenkívül Irakban, Szíriában és Jordániában léteznek légvédelmi rendszerek az amerikai haderő védelmére.