Az mérlegelni fogja a túlzottdeficit-eljárásban Lengyelország védelmi kiadásait, amelyek a legmagasabbak a NATO-ban – jelentette ki Andrzej Domanski, az ország pénzügyminisztere a Reutersnek.

Lengyelország nem aggódik a költségvetési hiánya miatt.
Poland money, Coin of 5 Polish zlotys reflecting in broken glass, Financial concept, Polish currency, Exchange rate drop, analyzes and forecasts for Poland, close up
Lengyelország nem aggódik a költségvetési hiánya miatt /Fotó: Getty Images

Az Európai Bizottság a Covid–19 világjárvány és az ukrajnai háború miatt 2020–2023 között felfüggesztette azt a kritériumot, hogy a tagállamok költségvetési hiánya  a bruttó hazai termék legfeljebb 3 százaléka lehet. Idén azonban ezt a kivételt visszaállították, és azoknak a tagállamoknak, amelyek túllépik a határt, konvergenciaprogramot kell kidolgozniuk a deficitcsökkentésre. 

A védelmi kiadások növekedése enyhítő tényező lesz a túlzottdeficit-eljárásban. A 4,1 százalékát költjük védelemre idén, jövőre pedig még ennél is többet 

– mondta Domanski.

Lengyelország 2022 óta a NATO által megkövetelt GDP-arányos 2 százalék dupláját költi a védelmi képességeinek növelésére.

Tavaly a költségvetési hiány 5,1 százalék volt az előzetes adat szerint.

A lengyel költségvetés egyenlege
 

Ha lefaragjuk a védelmi kiadásokat, az ukrán menekültek megsegítésére és az energiaszektor válságának enyhítésére elköltött pénzeket, akkor biztosan és lényegesen 3 százalék alá jutunk. 

– mondta a pénzügyminiszter. A heteken belül életbe lépő új uniós gazdaságirányítási keretrendszerben a viszonylag alacsonyabb adósságszinttel rendelkező országok több időt kaphatnak a magasabb hiány csökkentésére.

„Azoknak az országoknak, mint például Lengyelországnak, ahol a GDP-arányos szintje 60 százalék alatt van, több idejük lesz alkalmazkodni ehhez a 3 százalékos szinthez. Ez 18 hónapról négy évre meghosszabbodik” – magyarázta Domanski.

Lengyelország kormánya már készül a háborúra?

A lengyel kormányban egyre többen gondolják úgy, hogy az orosz–ukrán háború belátható időn belül kiterjedhet másokra is.