Nem talált az öngyilkosság vagy az önkárosítás veszélyét fokozó kockázatokat a fogyasztóipari slágertermékek, például a Wegovy vagy az Ozempic kapcsán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Wegovy Photo Illustrations, fogyasztószer, wegovy, ozempic
Fotó: AFP / A fogyasztószerek új generációja rendkívüli népszerűségnek örvend

A szabályozó pénteki bejelentése szerint az általuk lefolytatott vizsgálat nem talált oksági kapcsolatot a Novo Nordisk gyógyszerei és az öngyilkosság vagy az önkárosítás között – írja a Bloomberg.

Hiába panaszkodtak öngyilkos gondolatokra a felhasználok, nem talált kapcsolatot a hatóság

Az EMA vizsgálata tavaly júliusban azután indult, hogy öngyilkos gondolatokról számoltak be a fogyasztószerek szedői. A felülvizsgálat az úgynevezett GLP-1 hatóanyagú gyógyszerekre fókuszált, mint a dán Novo Nordisk által megalkotott Ozempic és Wegovy. 

Az eljárás ugyanakkor nem érintette az Eli Lilly & Co készítményeit, a Monjarót és a Zepboundot, 

amelyek az Ozempichez és a Wegovyhoz hasonlóan ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, csak az egyiket diabéteszre, a másikat pedig kóros elhízásra írják fel. Ezen gyógyszerek kicsit másként érik el hatásukat, mint a Novo Nordisk készítményei.

A GLP-1 alapú gyógyszereket már több mint 15 éve adják cukorbetegeknek, ám súlycsökkentés céljából csak a közelmúltban kezdték azokat használni.