Németországban a nagykereskedelmi árak havi szinten nőttek, éves összevetésben csökkentek a kedden közölt hivatalos adatok szerint. A statisztikai hivatal, a Destatis azt közölte, hogy márciusban 0,2 százalékkal nőttek a nagykereskedelmi árak februárhoz képest, amikor ugyancsak 0,2 százalékos emelkedést jegyeztek fel. A szakértők várakozásának átlagában szerényebb, 0,1 százalékos havi szintű növekedés szerepelt.

Detained freighter in Rostock overseas port
Németországban nőttek a nagykereskedelmi árak márciusban havi szinten
Az elemzőket is meglepte a német nagykereskedelmi árak növekedésének mértéke / Fotó: AFP

Éves szinten 3 százalékkal estek a nagykereskedelmi árak márciusban, miután februárban is ilyen mértékű volt a csökkenés. Márciusban már a 12. egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést, ezúttal döntően az ásványolajtermékek 3,3 százalékos áresésére.

Németországban 2023-ban átlagosan 0,5 százalékkal csökkentek a nagykereskedelmi árak, miután 2022-ben 18,8 százalékkal nőttek.

Édes-savanyú német-kínai szósz, avagy a Scholz-hintapolitika

Szándékosság vagy véletlen? Olaf Scholz kancellár – éppen mielőtt elutazott volna Kínába – bejelentette: Németország az eddigi két rendszer mellé újabb MIM 104-es PATRIOT lég- és rakétavédelmi rendszert szállít Ukrajnának gyorssegélyként. Ezt a bejelentést kiegészítették azzal, hogy hasonló rendszerek, a német-svéd tervezésű-gyártású IRIS-T-k szállításáról is szó van.