Németországban márciusban a gazdasági társaságok fizetésképtelenségi bejelentéseinek száma a nyilvántartás 2016. januári kezdete óta a legmagasabbra, 1297-re emelkedett – derül ki a hallei IWH (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle) gazdaságkutató intézet legfrissebb jelentéséből.

Germany,Flag,Waving,In,The,Air,In,3d,Rendering
Fotó: Shutterstock

A növekedés az előző hónaphoz képest 9 százalékos, az előző év márciusához képest 35 százalékos volt. A márciusi adat 30 százalékkal meghaladta a 2016–2019 közötti, azaz a koronavírus-járvány előtti évek márciusi átlagát. A nagy munkaadók csődje az érintett munkavállalók jelentős és tartós jövedelem- és bérkieséséhez vezethet. 

Az IWH elemzése alapján a márciusban fizetésképtelenséget bejelentő legnagyobb vállalatok fizetésképtelensége az előző havival megegyezően mintegy 11 ezer munkahely megszűnését jelentette márciusban, ami azonban 42 százalékkal meghaladja a csőd miatti állásvesztéseknek a koronavírus-járvány előtti évekre számolt márciusi átlagát.

Az IWH előzetes fizetésképtelenség indikátorai a januárban elért csúcs után februárban és márciusban némileg enyhültek.

Steffen Müller, az IWH csődkimutatásokkal foglalkozó szakértője szerint májustól ismét enyhén csökkenhet a fizetésképtelenségek száma. Még ha a vállalati fizetésképtelenség fájdalmas is az érintett cégeknek, munkavállalóknak és hitelezőknek, a tartósan versenyképes gazdaság szempontjából fontos, hogy a már nem életképes üzleti modellek hagyják el a piacot. 

A fizetésképtelenségek magas számával párhuzamosan számos iparágban munkaerőhiány van. Ez azt mutatja, hogy a jól teljesítő vállalatoknál nagy szükség van az alkalmazottakra. Ezért a kockázata és a munkaadó fizetésképtelensége miatti hosszú távú jövedelemkiesés jelenleg korlátozott Steffen Müller szerint.

Emmanuel Macron átvenné Európa irányítását

Emmanuel Macron meglátta és próbálja megragadni az európai vezető szerepre törés lehetőségét. Mivel az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak, a német vezetés pedig belpolitikai válsággal küzd, Franciaország maradt a legerősebb állam az integrációban. A francia elnök ambícióját megtámogatja a biztonságpolitika terén az atomarzenál adukártyája: az unióban ugyanis már csak Franciaország rendelkezik atomfegyverrel.