Az ipari termelés volumene januárban 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten erősítette meg második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal, amely most közölte a januári részletes adatokat. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, három alág (élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása; kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás; egyéb feldolgozóipar) kibocsátása nőtt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. decemberinél 1,1 százalékkal kisebb volt.

Győr, 2023. november 7.
Az új generációs elektromos motorokat gyártó üzem a sorozatgyártás elindítása napján Győrben, az Audi Hungaria Zrt.-nél 2023. november 7-én.
MTI/Bodnár BoglárkaGyőr, 2023. november 7.Az új generációs elektromos motorokat gyártó üzem a sorozatgyártás elindítása napján Győrben, az Audi Hungaria Zrt.-nél 2023. november 7-én.MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka

A részletes adatok szerint a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása pedig 11,9 százalékkal visszaesett.

Beigazolódtak tehát a korábbi feltételezések, miszerint a német gazdaság szenvedése egyre inkább begyűrűzik a magyar gazdaságba, ami az ipari termelésen és az exporton keresztül az idei kilátásokra is rányomja a bélyegét.

Nagy Márton nemzetgazdasági  miniszter előző nap ennek kapcsán azt mondta, hogy „nem realitás a négyszázalékos gazdasági növekedés”, mivel az exportpiacainkon egyértelműen elbizonytalanodás tapasztalható. Ebben szerepet játszik, hogy a német kormány tavaly év végén költségvetési megszorítások címén az elektromos autók állami támogatásának programját leállította, de a nagy autógyárak is visszafogják az elektromos átállás folyamatát. 

A KSH januári adatai is ezt igazolják, a 12 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 1,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 3,2 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 6, százalékkal csökkent.

Ami a többi alágat illeti, jócskán negatívban van a termelés:

  • A feldolgozóipari termelés 9 százalékát számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben –  18,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az előző havi növekedéssel szemben a vegyi anyag, termék gyártása januárban 6,3 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. 
  • A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 6,5, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 1,8 százalékkal kisebb lett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Jó hír viszont, ami már a hazai fogyasztás élénkülésére utalhat, hogy a feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, mindkét értékesítési irányban nőttek az eladások.

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (10,1 százalékkal) és Pest régióban (3,9 százalékkal) nőtt. A többi régióban 3,4 és 10,3 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Dél-Alföldön.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,1 százalékkal volt a 2023. januárinál. Az új belföldi rendelések 4,7, az új exportrendelések 5,1 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány január végén 16,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.