Nemzetközi gazdaság

Atomreneszánsz – újabb nukleáris blokk épülhet Szlovákiában

A kormány szerdai ülésén dönthet a beruházásról.

Szlovákia sem fordult el az atomenergiától, ugyanis egy újabb, 1,2 gigawattos erőművi blokk építése került napirendre – közölte Robert Fico miniszterelnök. 

Fotó: AFP

Ha a kabinet szerdán zöldutat ad a projektnek, akkor el is kezdődhetnek a tervező-előkészítő munkák. 

Szlovákia mind az atom-, mind pedig a vízenergiának jelentős felhasználója, az egyharmad arányban az állam tulajdonában álló Slovenske Elektrarne közműszolgáltató tavaly fejezte be a 472 megawattos 3-as blokkot a mochovcei (Mohi) erőműben, és ugyanott idén egy újabb projektet adnak át, aminek még a szocialista időkben kezdődött a tervezése.  

Szlovákia érdeke, hogy az állami tulajdonban lévő energiatermelés egyre nagyobb szeletet hasítson ki a tortából

– hangsúlyozta Fico. A részben állami közműszolgáltató most kettő, egyenként 505 megawatt teljesítményű nukleáris blokkot üzemeltet.

Szlovákia a Slovenske Elektrarne-n keresztül jelenleg két, egyenként 505 MW teljesítményű atomblokkot üzemeltet Jaslovske Bohunicében (Jászlóapátszentmihály) a Mohi erőmű mellett.
A belpolitikai feszültség szinte borítékolható: ugyanis az oroszokkal is jó viszonyra törekvő Ficóval szemben – még az előző kormány idejében – Denisa Sakova gazdasági miniszter azt mondta, hogy az új blokk szállítóját pályázaton választják ki, de az orosz Roszatom nem versenyezhet. 

Nem tudjuk elképzelni, hogy a technológia Oroszországból származzon, de koreai, amerikai, és francia cégeket is érdekelhet a projekt.

Fico szerint a kormány még ebben a ciklusban, 2027-ig lezárná a pályázatot.

 

 

blokkot Denisa Sakova érdek Szlovákia nukleáris
Kapcsolódó cikkek