Nemzetközi gazdaság

Százezer felett a vendégmunkások száma Szlovákiában

Történelmi mélypontra süllyedt a szlovák munkanélküliség. Ennek kapcsán Erik Tomás, a szaktárca vezetője elégedetten jegyezte meg, hogy a munkanélküliség ügye végre lekerült az ország akut problémáinak listájáról.

Áprilisban az önálló Szlovákia 31 éves történetében a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta – közölte Erik Tomás szlovák munkaügyi miniszter. A gazdaságilag aktív lakossághoz viszonyítva az állástalanok aránya 6 százalék alá süllyedt, konkrétan 5,96 százalék volt, ami 0,26 százalékponttal alacsonyabb a 2023. áprilisi szintnél. Abszolút számokban kifejezve ez 165 700 munkanélkülit jelent az 5,4 milliós országban. 

szlovákia
Munka, az van, csak a bér lenne több: nővértüntetés a közelmúltból / Fotó: AFP

Ha az ún. diszponibilis, azaz azonnal munkába állíthatók arányát vizsgáljuk, akkor az idevágó mutató 3,82 százalék volt. 

Gondot okoz viszont, hogy a napjainkban állástalanok bő 41 százaléka már legalább egy éve, mintegy 16 százaléka pedig már több mint négy éve nem dolgozik, ezért az e kategóriába tartozók mobilizálása komoly erőfeszítéseket igényel

– tette hozzá Matej Hornák, az Erste-lány Slovenská Sporitelna takarékpénztár elemzője. Erik Tomás elégedetten jegyezte meg, hogy a végre már nem tartozik Szlovákia akut problémái közé. Szerinte a mostani helyzetből kiindulva reális, hogy a végre elérje a két évvel korábbi országos átlagbér 60 százalékát. Ha ez teljesül, akkor a most 750 eurós minimálbér 2026-ra felkúszhat 920 euróra, 2027-ben pedig 970 euróra. A Szlovák Nemzeti Bank közölte, hogy

az országban legálisan dolgozó külföldiek száma átlépte a 105 ezret 

(csak áprilisban 2000-rel nőtt a számuk), ami új csúcs. A külföldiek 39 százaléka ukrán állampolgár, az utóbbi egy évben azonban lendületesen nő az Indiából, a Fülöp-szigetekről, Indonéziából és Moldáviából érkezők száma is. Ennek ellenére a betöltetlen állások száma még mindig mintegy 87 ezer. 

Az ország nyugati felében (Pozsony és Nagyszombat megye) több a szabad álláshely, mint a regisztrált munkanélküli, országos viszonylatban egy betöltetlen állás jut 1,6 munkanélkülire. Viszont a keleti országrészben ennél lényegesen rosszabb a helyet: Kassa megye idevágó mutatója 7,9, a legelmaradottabbnak számító Eperjes megyében pedig egyenesen 11,5. 

Ha lemegyünk járási szintre, akkor még riasztóbb mutatókat találunk

– figyelmeztetett Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank makrogazdasági elemzője. A Magyarországgal határos Rozsnyói járás adata egy a húszhoz, a Losonci járásé egy a huszonöthöz, az Északkelet-Szlovákiában található Késmárki járás esetében pedig egy a negyvenöthöz.

 

Szlovákia Erik Tomás munkanélküliségi állástalan
Kapcsolódó cikkek