Napjainkban az Európai Unión kívüli országokból a szerb és az ukrán munkavállalókból dolgozik a legtöbb Szlovákiában, azonban a betöltetlen munkahelyek számát látva (országszerte legalább 80 ezer) a kormány bővítette a gyorsabb és zökkenőmentesebb ügymenetet biztosító nemzeti vízumban részesülő országok körét. 

Fotó: AFP

Ami az ipart illeti, az éves vízumkibocsátási kvóta a mostani kétezerről tízezerre ezerre nő. A kelet-európai, indonéziai, Fülöp-szigeteki és nepáli vízumigénylők köre mostantól az indiaiakkal is bővül.

A Szlovákiában dolgozó indiaiak száma már így is viharosan nő, két év leforgása alatt az ötszörösére ugrott fel. 

Andrej Lasz, az iparszövetség főtitkára üdvözölte a kabinet lépését, jelezve, hogy az országban tevékenykedő Volkswagen, Stellantis, KIA vagy éppen a Jaguar Land Rover autógyártó részben külföldi dolgozókra szorul. Főleg a nyitrai Jaguar Land Rovernek fontos az indiaiak gyorsított beengedése, hiszen a társaság az indiai TATA Group kezében van. A közlekedésben szintén égető a munkáskezek hiánya, ezért a külföldi buszsofőrök éves kvótája a jelenlegi 200-ról 2000-re, a kamionsofőrök esetében pedig 2000-ről 5000-re ugrik fel.

A szlovák nemzeti vízumban részesülő unión kívüli országok legfrissebb listája: Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Bosznia- Hercegovina, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró, Moldova, Ukrajna, Fülöp-szigetek, Indonézia, India, Nepál, Kazahsztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán. 

Szlovákiában mintegy 144 ezer munkanélkülit tartanak nyilván, azonban ezek nagy többsége tartósan állástalan, mindennemű képzettség nélkül. A munkanélküliek aránya 5 százalék alá bukott, a nyugati országrészben egyenesen 3 százalék alá, ezért az ország történetében teljesen szokatlan módon (Szlovákia már a szocializmusban is munkaerő-kibocsátó volt, tízezrek dolgoztak a szövetségi állam jóval iparosodottabb cseh országrészében) külföldiekre szorul, akiknek a száma tavaly az utolsó negyedévben már átlépte a 100 ezret. Egybevetésül: 2015-ben országosan csupán 25 ezer, 2017-ben 49 500 és 2019-ben 78 ezer külföldi dolgozott az országban.