BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy uniós döntés, aminek több mint négymillió ukrán örülhet

Az Európai Tanács ma határozatot fogadott el az orosz támadóháború elől menekülő több mint 4 millió ukrán ideiglenes védelméről.

Az Európai Tanács keddi határozata értelmében az orosz háború elől menekülő több mint 4 millió ukrán ideiglenes védelmét 2026. március 4-ig hosszabbítják meg.

-
Fotó: AFP

Oroszország nap mint nap terrorizálja az ukrán népet bombázásaival. Ezek nem biztonságos körülmények. Az orosz agresszió elől menekülők továbbra is számíthatnak szolidaritásunkra

– közölte Nicole de Moor, belga menekültügyi és migrációs államtitkár.

Az ideiglenes védelmi mechanizmus 2022. március 4-én indult – csak néhány nappal azután, hogy az orosz fegyveres erők nagyszabású inváziót indítottak Ukrajna ellen –, és 2025. március 4-ig van érvényben.

A ma elfogadott meghosszabbító határozat nem változtat a 2022. márciusi határozaton az ideiglenes védelem hatálya alá tartozó személyek kategóriái tekintetében.

Mi az ideiglenes védelem?

Az ideiglenes védelem azonnali és kollektív védelmet biztosít a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek nagy csoportjának, akik az EU-ba érkeznek, és nincsenek abban a helyzetben, hogy visszatérjenek származási országukba.

A rendszer enyhíti a nemzeti menekültügyi rendszerekre nehezedő nyomást, mert a kérelmeket nem kell egyedileg elbírálni. Az ideiglenes védelemben részesülők EU-szerte ugyanazokat a jogokat élvezik. Ezek a jogok magukban foglalják:

  • rezidencia
  • a munkaerőpiachoz és a lakhatáshoz való hozzáférés
  • orvosi ellátás
  • szociális segély
  • a gyermekek oktatáshoz való hozzáférése

Az EU ideiglenes védelemről szóló törvénye minimális védelmi normákat határoz meg. A támogatás tényleges szintje tagállamonként eltérő lehet.

Nemzeti eljárásaik szerint a tagállamoknak további végrehajtási aktusokat kell elfogadniuk a meghosszabbítás formalizálása érdekében.

Háttérinformáció
Az ideiglenes védelem az EU vészhelyzeti mechanizmusa, amely rendkívüli körülmények között, tömeges menekültáradattal jár. Az ideiglenes védelemről szóló uniós irányelvet 2001-ben fogadták el, a nyugat-balkáni fegyveres konfliktusok miatti nagyszabású kitelepítést követően, különösen Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból. Első alkalommal váltották ki, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.