BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fokozódik az amerikai–kínai kereskedelmi háború – a 421-es cikkely aktiválását sürgetik az érdekképviseletek

A cikkelyt azzal a szándékkal fogalmazták meg, hogy ideiglenes vámok kivetését tegye lehetővé a globális kereskedelmi rendszerbe befogadott Kína alacsony költségű gyártóbázisából származó importhullámok okozta piaci zavarok enyhítésére.

A United Steelworkers amerikai szakszervezet és a hazai gyártók politikai érdekképviselete, az AAM erősebb kereskedelmi akadályokat sürget Washingtontól a kínai importtal szemben, miután a Biden-adminisztráció meredeken megemelte a kínai elektromos járművekre, napelemekre és más stratégiai fontosságú árukra kivetett importvámokat.
 

Total Value of China's Imports and Exports of Goods Increased
Gyors cselekvést sürgetnek az olcsó és támogatott kínai export növekvő áradatának megfékezésére / Fotó: NurPhoto via AFP

Az AAM (Alliance for American Manufacturing) jelentést tett közzé a kínai ipari kapacitásfeleslegről, a Biden-kormányzat és az amerikai szövetségesek által az elmúlt hónapokban felvetett aggodalmakat visszhangozva, miszerint gyors cselekvésre van szükség az olcsó és támogatott kínai export növekvő áradatának megfékezésére, amely veszélyezteti az amerikai munkahelyeket. 

A csoport egy régen lejárt importáru-védelmi eszköz, az úgynevezett 421-es cikkely visszaállítására szólított fel, amelyet akkor hoztak létre, amikor Peking 2001-ben csatlakozott a Világkereskedelmi Szervezethez. A cikkelyt azzal a szándékkal fogalmazták meg, hogy ideiglenes vámok kivetését tegye lehetővé a globális kereskedelmi rendszerbe befogadott Kína alacsony költségű gyártóbázisából származó importhullámok okozta piaci zavarok enyhítésére.

A 421-es cikkelyt eddig egy alkalommal vette igénybe az Egyesült Államok, 2009-ben Barack Obama elnök az Egyesült Acélmunkások Szövetségének kérésére. Az intézkedés átmenetileg 35 százalékra emelte a kínai gumiabroncsokra kivetett vámot a WTO 4 százalékos vámjáról.

Mivel az új iparágakban – például az elektromos áramfejlesztők, a napenergia és a félvezetők területén – új importhullámok fenyegetnek, de a hagyományos ágazatokban – például az acél, az üveg és a gumiabroncsok esetében – az AAM közleménye szerint a 421-es cikkelyt újra kell éleszteni, és korszerűsíteni kell.


Az AAM olyan változtatásokat sürgetett, amelyek lehetővé teszik védővámok kivetését a harmadik országokban, például Mexikóban vagy Vietnámban termelő kínai üzemekből származó import kivédésére. Valamint gyorsabb eljárást a vámok kivetésére, mielőtt az amerikai termelésben maradandó károkat okoznának.

Az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének hivatala hírügynökségi kérésre egyelőre nem kommentálta az AAM ajánlásait.

Vámvita: Kína bekeményít, válaszlépésekkel fenyeget

A békéltető tárgyalások megkezdődtek, a német gazdasági miniszter Kínában próbál tüzet oltani.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.